Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР разследва бившия шеф на "Пътна полиция" за страната ни, затова как е придобил професионална шофьорска книжка. Получен е сигнал в дирекцията, че той е с нарушено зрение и не отговаря на изискванията. Нещо повече: собственик е на няколко апетитни имота в София и околността. Притежава и внушителен автопарк за хиляди левове.  

Как се живее в лукс с полицейска заплата и как се сдобиваш с шофьорска книжка, при нарушение зрение? Разказваме с екипа на Glasnews.bg:

Кадрите, които виждате във видеото, са от имотите на гл. инспектор Звезделин Колев, който в момента е началник на сектор "Охранителна полиция" към Четвърто РУП-София. Той притежава няколко апетитни имота в София и няколко луксозни автомобила. В момента Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР проверява не имотното му състояние, а дали шофьорската му книжка е придобита по законен начин.

Според наши източници през 2008 г., когато Колев е служител на СДВР, в работно време той се прибира в дома си. При ремонтни дейности претърпява инцидент и се налага спешна интервенция на лявото му око. В продължение на 9 дни са му направени три операции в Университетската болница "Царица Йоана" -ИСУЛ. Няколко месеца след това е в болничен. Според свидетелски показания след интервенциите зрението му е нарушено и дори  не вижда напълно с лявото око. Как тогава две години по-късно, през 2010 г., Колев подновява шофьорската си книжка за В и С категория?

"В Дирекция "Вътрешна сигурност" в действителност е налична информация. По темата се извършва проверка. Самата проверка не е приключила. Като приключи проверката ще бъде запозната компетентната прокуратура, както и дисциплинарно наказващият орган с вземане на отношение по дисциплинарен ред", обясни старши комисар Георги Георгиев, директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР.

Разбираме, че медицинското на полицейския служител, което прилага през 2010 г. за подновяване на професионалната си шофьорска книжка, е подпечатано от офтамолог д-р Стефка Вълчинова. Откриваме я в кабинета й в очната клиника към ВМА. Тя твърди, че не познава Звезделин Колев. Не е бил неин пациент, също и че почерка на документа не е неин.

Документът е подписан и от шефа на Медицински център "Санос", който работи в съседния на д-р Вълчинова кабинет. Д-р Христо Хринчев твърди, че няма такъв пациент. Неговият подпис и печат обаче също фигурират върху медицинското.

"Аз такъв печат нямам. Това не е моят печат. Моят печат е съвсем различен. Ето го моя печат, сега ще ви го покажа. Изобщо няма нищо общо, това с това, което ми показвате. Няма го в пациентската ми листа, изобщо", настоява д-р Христо Хринчев.

През май миналата година Звезделин Колев представя ново медицинско удостоверение за подновяване на шофьорска книжка. Посочено е, че е преминал през всички кабинети, включително и очен лекар. Отново категориите са за В и С. През май 2021 г. документът е от медицински център "Здраве" 2003. Офтамологът дал заключение, че той вижда перфектно и с двете очи е д-р Ели Милева. Откриваме я в 28-ма ДКЦ. Тя твърди, че не работи в центъра от 8 години. Категорична е като останалите си колеги, че подписът и печатът не са нейни.

По това време Звезделин Колев е шеф на "Пътна полиция" за цялата страна. Според управителя на Медицински център "Здраве"-2003 –д-р Димо Желязков документът, с който той е подновил шофьорската си книжка, е фалшив.

"Значи това не е за пръв път, през годините доста често се е случвало и са ни викали в полицията да правят сравнение. Сто процента е фалшиво. При нас рядко се издават такива свидетелства, защото лекарите се занимават с прегледи. Продават се бланки, знаете в книжарниците", обясни д-р Димо Желязков, управител на Медицински център "Здраве"-2003.

В медицинския център липсва и кабинет по очни болести.

Това е последното медицинско на Колев за професионална шофьорска книжка. Издадено е както стана ясно през май 2021 г., когато той все още е началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП. В този период е шеф и на катаджиите от Ловеч и Плевен, за които ви разказахме в няколко разследвания.

Кой е Звезделин Колев?

Получавал е неведнъж отличия за заслуги. Кариерата му расте стремглаво след 2016-та година, когато от началник сектор "Контрол на методически действия" към отдел Охранителна полиция към СДВР го повишават в зам. началник "Пътна полиция" в  СДВР. През 2019-та за два месеца е началник на отдел Охранителна полиция в ГДНП. След това до юли 2021 г. е началник отдел "Пътна полиция" в ГДНП. От миналата година Колев е началник сектор Охранителна полиция в 4 РПУ. Прави впечатление, че израстването в кариерата му се отразява добре на благополучието.

В имотния регистър откриваме няколко страници с имоти, свързани с имената на Колев и съпругата му, която е медицинско лице  в Първа АГ болница "Света София". Бройката през годините се променя и надхвърля 13. От справка в регистъра става ясно, че в момента той е собственик и съсобственик на 8 имота в София и околността, като 6 от тях са придобити от 2017 г. насам.

В момента семейството живее в луксозна къща в Нови Искър. Намира се на улица "Жеравна" №1. Случайно или не обаче, номерът на къщата е преместен на друго място.

В тези сгради, в един от най-бързо развиващите се с луксозно строителство квартали на София, Колев притежава два апартамента и две паркоместа. Придобити са през 2017 г. и 2018 г. А през 2021 г. придобива идеални части на същото място.

През 2021 г. Колев купува и два апартамента, намират се в централната част на София, в близост до МВР болница.

Същата година става и съсобственик на имот в съседство на къщата, в която живее в Нови Искър.

Разбираме също, че е собственик и на апартамент в квартал "Обеля". В справката е посочено също, че през годините продава и няколко апартамента в кварталите "Обеля", "Надежда" и "Хаджи Димитър".

Колев и съпругата му шофират скъпи автомобили, които също не съответстват на доходите, които са декларирали през годините.

Прави впечатление, че семейството не обича да спазва и правилата за движение. В края на миналия месец, Колев се сдоби с още един луксозен автомобил за хиляди левове. Виждаме как в работно време той излиза за няколко часа и се прибира с новата си придобивка. Автомобилът тогава е с временни номера. Няколко дни по–късно те са сменени. Регистриран е на името на бащата на съпругата му.

Дали заради теч на информация, че дирекция "Вътрешна сигурност" го проверява, или причината е друга, но от няколко дни Колев идва с метро на работа. Автомобилите не са паркирани и пред дома му в Нови Искър.

Всички лекари, които ви показахме, са разпитани и от дирекция "Вътрешна сигурност". В МВР болница е назначена комисия, която проверява документално какво е състоянието на Звезделин Колев. Най-лесно проверката би приключила, когато самият той се яви пред експерти, които да проверят какво е реалното му здравословно състояние. Това обаче трябва да стане доброволно от страна Колев, смята шефа на "Вътрешна сигурност" към МВР – старши комисар Георги Георгиев.

Пробвахме да разговаряме със Звезделин Колев. Въпросите ни: Как един полицай разполага с толкова имоти? И финансови средства съответно? Истинско ли е вашето медицинско, което сте направили през май 2021 г.? Декларирани ли са вашите доходи? През годините, в които бяхте на ръководни длъжности, ли придобихте тези всичките имоти, които имате в момента? И автомобили? Възможно ли е полицейски служители да се сдобиват с толкова много имоти и скъпи автомобили за хиляди левове? Но те останаха без отговор.

Следва продължение!