Миналата седмица ви разказахме как полицейски началник живее в лукс и шофира скъпите си автомобили с шофьорска книжка, придобита по незаконен според разследващите начин. Ден след като излъчихме разследването гл.инспектор Звезделин Колев подаде заявление за напускане и излезе в отпуск. Как реагираха компетентните институции?

Разказваме сега:

Вече ви разказахме за това как полицейски служител притежава няколко апетитни имота в София и околността. Собственик е и на няколко луксозни автомобила. В момента Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР проверява дали шофьорската му книжка е придобита по законен начин. Каква е причината за тази проверка?

Нека си припомним:

По наша информация през 2008 г., когато Колев е служител на СДВР, в работно време се прибира в дома си. При ремонтни дейности претърпява инцидент. Налага се спешна интервенция на лявото му око. Претърпява три операции. Според свидетелски показания след това зрението му е нарушено и дори не вижда напълно с лявото око. Две години по-късно през 2010г. Колев подновява шофьорската си книжка за В и С категория. Как се случва това?

Става ясно, че лекарите подпечатали и подписали медицинските документи за подновяване на професионалната шофьорска книжка на полицейския служител през 2010 г. и 2021 г. не знаят, че той е бил техен пациент. В първа част на нашето разследване видяхте и техните разкази.

Показахме ви и последното медицинско на гл. инспектор Колев за професионална шофьорска книжка. Издадено е както стана ясно през май 2021г, когато той все още е началник на отдел „Пътна полиция” в ГДНП.  От миналата година той е началник сектор „Охранителна полиция” в Четвърто РПУ. От кадрите видяхте имотите, които Колев притежава и къщата, в която живее със семейството си. Също и скъпите автомобили, които Колев и съпругата му шофират. Стана ясно, че този лукс не съответства на доходите, които са декларирали през годините. Разказахме ви също, как в работно време Колев се сдоби с още един луксозен автомобил. Гл. инспектор Звезделин Колев отказа коментар на всичките ни въпроси.

Разследване на GlasNews: Как полицейски шеф се сдоби с апетитни имоти и внушителен автопарк?

Ден след като излъчихме нашето разследване той, не само че не пожела доброволно да докаже истинността на документите, с които е кандидатствал за шофьорска книжка, но и входира заявления за напускане на МВР. Пусна и заявление за едноседмичен отпуск, както и уведомление за напускане на страната. Дестинацията, която е посочил за почивка, е Италия. Екипът ни обаче го засече да шофира в София.

В края на седмицата, вероятно за да спечели още време, Колев удължи отпуската си с още една седмица. Този път посочва дестинация Гърция. В същото време бившите му колеги от „Пътна полиция“ го издирват, за да му връчат заповед за отнемане на шофьорската книжка. На постоянния му адрес в момента живеят други хора.

„Още на следващия работен ден след излъчването на вашия материал сме издали заповед за принудителна административна мярка, временно отнемане на свидетелството за управление на водач, който видимо не отговаря на медицинските и психологическите изисквания. Като доколкото разбрахме, служителят се намира в законно установен отпуск. Заповедта е изпратена в РПУ по местоживеене за връчване и за отнемане на свидетелството му за правоуправление. Заповедта е издадена и е факт. Въпрос на няколко дни е да я връчим и да отнемем свидетелството за правоуправление. В негов ущърб е, че е служител на министерството на вътрешните работи. Няма как да се скрие, заповедта ще бъде връчена”, обясни комисар Радослав Начев – зам.-началник на „Пътна полиция“ към СДВР.

Според колегите на Звезделин Колев предвид на това какви длъжности е заемал до момента, и като професионалист, той би трябвало да знае какви са последващите действия.

„Честно казано не прави чест на такъв служител на МВР. Служителите на МВР най-вече на ръководна длъжност, трябва да дават личен пример най-вече с поведението си. Това е абсолютен прецедент до момента в кариерата ми. Не съм се сблъсквал с подобен случай и честно казано не мога да си представя, че някой служител на МВР би извършил подобно нещо. След като изгледахме материала, който излъчихте, в част от колегите тези действия предизвикаха отвращение”, допълни комисар Начев.

Става ясно, че за любителска шофьорска книжка не е проблем водачът да е с нарушено зрение. За професионална обаче, каквато притежава Колев, нещата не стоят така. След инцидента той е трябвало да се яви на ТОЛЕК-Транспортна областна лекарска експертна комисия, която да реши за каква категория е годен въпросния кандидат. Експертите също така са щели да преценят и каква длъжност е можел да заема в МВР Колев след инцидента. Това със сигурност би попречило на израстването в кариерата му. Вероятно затова той не се е явил на такава комисия. Сега такава ще бъде назначена в МВР болница.

Дали въпросите, на които Колев ще трябва да отговаря пред Дирекция „Вътрешна сигурност“, са причина той да се крие, като използва законен начин да печели време? Срещу него със заповед на министъра на вътрешните работи е образувано дисциплинарно производство, независимо от заявлението му за напускане. Към този момент прокуратурата не се е самосезирала.

Продължаваме да следим този случай.