Бившият шеф на „Пътна полиция“ за страната е управлявал автомобил с незаконна шофьорска книжка. Доказват го назначените експертизи след нашето разследване, които са категорични, че медицинските документи, с които полицейският шеф е взел книжка, са фалшиви. За Звезделин Колев ви разказахме преди няколко седмици. Показахме ви имотите за милиони и внушителния автопарк, които притежава.  Шофьорската му книжка вече е отнета. Той обаче е неоткриваем за разследващите. Дали участието на Колев и в други злоупотреби са причина той да се крие от разследващите институции? Разказваме с екипа на Glasnews:

Опитите на екипа ни да получи отговор от Звезделин Колев за това дали е истински медицинският документ, с който е придобил шофьорска книжка, удариха на камък. Два месеца след  нашето разследване стана ясно, че документът не е истински. Доказват го експертизите. А това означава, че бившият шеф на „Пътна полиция“ за страната е шофирал незаконно в продължение на няколко години.  

„Беше ми зам. началник на отдела по разпореждане на бившето ръководство на МВР, от началник на охранителна полиция към СДВР, беше изпратен при мене като зам. началник на отдела. Още тогава забелязах, че лявото му око има някакъв проблем, но той не обичаше да коментира тези неща. Изобщо не е ставало на въпрос, че има голям проблем с лявото око. Недопустимо е висш служител на МВР, пряко отговарящ за пътните полицаи в цялата страна с такъв висок ранг, да представя при нас фалшиво медицинско за подмяна на свидетелството за правоуправление.

Какви са били мотивите на бившето ръководство на МВР да го тласкат нагоре да заема такива ръководни постове при условие, че ако се навие на една комисия за физическа годност няма да бъде одобрен. Сега в момента хората, които кандидатстват на работа в МВР, ако нямат добро зрение, изобщо не ги приемат в МВР.“, заяви комисар Тенчо Тенев -началник на „Пътна полиция“ към СДВР.

По случая е назначен дисциплинарно разследващ орган с Комисия, оглавена от  зам. началника на „Пътна полиция“ към СДВР- комисар Радослав Начев

„Заключението на експертите е, че се касае за неистински документ. Тоест това, което вие показахте в репортажа, отговаря на истината. Медицинската експертиза, която е извършена от служители на медицинския институт на МВР, която е изцяло на база на документите от „ИСУЛ“, е че господин Колев има постоянна слепота с лявото око. Това е заболяване, което не води до само излекуване, а остава за цял живот.“, обясни Начев.

След като излъчихме нашето разследване шофьорската книжка на  Звезделин Колев бе отнета. Той обжалва тази принудителна мярка, а делото ще се гледа през юли от Административния съд. Междувременно полицейският шеф подаде рапорт за напускане на системата на МВР.

„Най-вероятно искаше да предотврати дисциплинарната проверка, която тече в момента срещу него, за да излезе от системата на МВР и след време да се върне пак. Един болничен, втори болничен, няма да се учудя ако има още няколко болнични.“, обясни Тенев.

Такъв болничен има и е с дата 11.05.2022г. за срок от един месец. Така вече втори месец разследващите не могат да снемат сведения от Колев, както и да му бъде направен преглед от Комисия от експерти към МВР-болница.

Срокът за дисциплинарната проверка е 4 месеца. Досега никой от разследващите и от колегите му не е успял да се срещне или свърже с него по телефона. Заради поведението на Колев, очакванията са той да продължи да боледува и да се възползва от правото си на болничен. Административно процесуалния кодекс предвижда точно такива случаи. Затова са разпитани всички лекари, които са дали болничен на Колев. Тяхното становище е, че здравословното му състояние позволява той да участва в такова производство.

Срещнахме се Д-р Гини Сингх, който е кардиолог в МБАЛ “Люлин“ и е един от лекарите лекувал и издал болничен на Звезделин Колев. Той  също смята, че няма пречка той да бъде разпитан.

Първият болничен на Колев е за Ковид,  а останалите два  са за сърдечни проблеми и високо кръвно  налягане. Като за третия болничен, той е минал през комисия в 20-то ДКЦ, която е потвърдила диагнозата му. Преди да се „разболее“ полицейският шеф отново избягваше дисциплинарната проверка. Тогава беше заявил, че напуска страната.

За да спазят срока, колегите на Колев залепиха заповедта за започналата  дисциплинарна проверка на входната врата на  луксозния имот в Нови Искър, който ви показахме и е  постоянният му адрес. Залепено и съобщение от МВР -болница, с което  го уведомяват, че до 20 май трябва да се яви пред Комисия за освидетелстване от ЦЕЛК. Часове след като бяха залепени тези съобщения обаче,  те бяха премахнати. Съобщения има  и на таблото в Четвърто РУ, където Звезделин Колев изпълнява длъжността шеф на сектор “Охранителна полиция“.

„Най-вероятно той е бил уведомен, че има такива залепени лепенки на входната му врата и би следвало да знае за какво става въпрос. Също така съобщението за започнатото дисциплинарно производство е качено на сайта на СДВР. Така, че там също господин Колев би могъл да се информира за започнатото производство.“, допълни Начев.

Дали освен за незаконно придобитата шофьорска книжка, Колев ще отговаря пред институциите и за   несъответстващото на доходите му завидно имотно състояние? Два месеца по-късно прокуратурата не се е самосезирала.

„Първо има компетентни органи, които да докажат от къде  е придобил тези имоти в лицето на НАП на КПКОНПИ и на всички останали служби, които да проверят от къде с толкова много пари се купуват такива скъпи автомобили. Няколко имота в рамките на последните 3-4 години и още няколко в предходни години. При условие, че работи с една държавна заплата, не работи нищо друго. При условие, че съпругата му също работи, както разбрахме в учреждение като медицинско лице, не мога да го проумея честно казано.“, заяви Тенев.

Какво следва от тук нататък? След като събере всички факти и обстоятелства Комисията ще изпрати справката с мнение за заключение до министъра на вътрешните работи, който ще се произнесе дали той ще бъде уволнен.

Стана ясно също , че по времето когато Звезделин Колев е бил шеф на „Пътна полиция“ за цялата страна в Главна дирекция „Национална полиция” е действала престъпна схема за незаконно анулиране на фишове и глоби. Злоупотребите са за хиляди левове.

Комисар Тенев с подробности за злоупотребите в КАТ, които ощетяват бюджета от години

„Беше изградена една стройна система от хора под него отдолу, които са негови подчинени с които той работи в СДВР. Той оглавяваше сектор контрол на методическа дейност и всички тези служители, които бяха тук на ръководни места в отдел „Пътна полиция“.“, допълни Тенев.

Как е действала престъпната схема? Кои са хората, чиито фишове и глоби са заличени? По случая все още тече проверка в Главна дирекция „Национална полиция“.

Разследване на GlasNews: Как полицейски шеф се сдоби с апетитни имоти и внушителен автопарк?

След разследване на GlasNews: Полицейски началник напусна МВР

След разследване на GlasNews: Министър Рашков разпореди проверка на полицейски началникЩе бъде ли уволнен дисциплинарно Звезделин Колев или ще си тръгне с гордо вдигната глава и с 20 заплати?