Мъж твърди, че негов приятел и жена му са били нападнати и пребити пред дома им в столичен жилищен комплекс. 

"Пребиха мой приятел и съпругата му. Пребиха ги само защото той е от Афганистан", това написа в профила си в социалната мрежа Facebook Георги Спасов.

По думите му мъжът и жената са нападнати от 6-7 млади мъже, като това се е случило посред бял ден.

"Нападат ги бръснати глави с думите "От ма*ната си си дошъл тука!" и започват да ги бият и да ги преследват", твърди Георги.

Георги споделя още, че нападателите са удряли мъжа с арматурни железа, съпругата му пък е била замеряна с камъни.

Вследствие на боя мъжът от Афганистан е със счупени пръсти. Пострадалите са подали сигнал на тел. 112.

Георги Спасов твърди още, че пристигналите на място полицаи са се подигравали на нападнатия мъж и са го обиждали.

"Чак след час като звънят на 112 пристигат полицейски служители. Полицейски служители, които започват да се подиграват и обиждат Абасин заради произхода му. След като са отведени с линейка в "Пирогов" Абасин (името е променено) намери сили да ми пише и да ми разкаже. Явно са проследени къде живеят, след като дават интервю, в което разказват, че просто искат уважение и човечно отношение независимо, че той е от Афганистан. Когато се чудех как да представя Абасин се чудех дали имаше деца. Нямат деца, обаче осъзнах, че дори и да имаха, щеше да е толкова рисково да го споделя. Щом тумба от близо 10 човека може да бие с арматура и камъни мъж и жена пред блока им посред бял ден в място, пълно с други хора, дали биха се спрели пред децата им? Ужасно", разказва Георги.

Георги уточнява, че пребитият мъж от Афганистан живее в България от близо 20 години.

"Пристига, бягайки от родния, потънал във война, Кабул още непълнолетен. В чужда страна с непознат език младият Абасин успява да се оправи в обществото - да научи езика, да си намери работа пък и дори да се ожени за българка. Въпреки че е женен за българка, 20 години е тук, работи и не е извършил никакво престъпление властите отказват да му дадат документи. А днес пребиха него и жена му пред дома им. Това ли е България?", завършва публикацията си той.

На 28-и март столичани излязоха на мирен протест срещу расизма и ксенофобията. Организаторите на протеста са категорични, че надигащите се расистки, ксенофобски и антимигрантски настроения, довели до организирани побоища над невинни хора, са недопустими и неприемливи в нашето общество.