Окръжна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство, като предметът на разследване по делото се отнася до евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

На 08.07.2024 г. при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура-Пловдив са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна.

Както стана ясно по-рано днес, единият задържан е председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски. Вторият задържан е Иван Гълъбов. Те са заподозрени в извършване на престъплението.

Днес по-рано пред TrafficNews депутатът и секретар на парламентарната група „БСП за България“ Иван Петков разказа за акцията. "Днес сутринта около 5.30 часа служители на полиция и ДАНС са влезли по брутален начин в дома на моя приятел Златомир Дьовленски. Разбили са вратата , правили са обиски у тях. Отвели са го с белезници. Майка му е в шок. След това ми се обади Калин Милчев и ми съобщи, че в централата на БСП има полиция. Когато пристигнал, те вече си тръгваха като отведоха и Златимир",каза още той.

От офиса на движението са били иззети и документи. Все още няма яснота защо е арестуван Дьовленски. "Мога само да предполагам" , коментира Иван Петков. Двамата с Дьовленски са били в Русия през март, където Петков е имал лекция на Младежки форум в Сочи. "Визитата не е тайна. Дори съм публикувал снимки във Фейсбук", заяви той. 

По отношение на задържаните се преценяват доказателствата с оглед евентуално повдигане на обвинения.