Преди два дни зрелищен арест на оживен булевард в Пловдив притесни мествите жители.

Мъжът, който бе проснат на земята и арестуван в Пловдив, се оказа фалшификаторът №1 Иван Богоев, пише TrafficNews.bg.

Видео от зрелищния му арест бе публикувано в социалната мрежа Фейсбук. На него се вижда как цивилен полицай задържа мъж, който лежи на земята. Арестуваният е бил вкаран във входа на блок на бул. "Васил Априлов" 146, където е бил и обискиран.  По наша информация акцията срещу Богоев е извършена от ГДБОП във връзка със схема за фалшифициране на документи. Според очевидци в операцията са се включили и от отдел „Криминална полиция” към Трето РПУ.

Ден по-късно живеещи в близост до мястото на ареста разказват, че униформени от Криминална полиция и ГДБОП отново са нахлули в квартала. Вероятно по схемата с фалшифицирането има и други заподозрени, които все още се издирват.

Зрелищен арест в Пловдив! Мъж слезе от джип и закопча дядо ВИДЕО

Иван Богоев е един от най-крупните фалшификатори, които помнят криминалните хроники в Пловдив. Срещу него са извършвани множество спецоперации във връзка със схема за фалшифициране на документи и пари.  Кариерата му  в престъпните среди започва преди повече от 20 години, когато  Богоев и по-малкият му брат Николай са арестувани като организатори на нелегална печатница за фалшива валута. При удара полицаите откриват  близо милион щатски долара.

Двамата и съучастникът им Георги Георгиев наели третия етаж от сградата, в която се помещава Военния съд на ул. „Г.М Димитров“ . Престъпната си дейност прикриват като печатат менюта за ресторанти, дипляни, каталози и прочее. Докато машините на Богоев бълвали фалшиви долари над главите на прокурори и съдии, той ползвал и безплатна охрана.

Тогава операцията била по сигнал на  американските служби, които засекли сериозно увеличение на количеството американска валута, която влиза в Щатите. Окончателната фаза е съгласувана с шефа на ФБР по онова време. В канала са внедрени и полицаи под прикритие.

Веднага след като излязъл от затвора през 2010 година,  фалшификаторът Иван Богоев заминал за Варна, където купил стара почивна база край Балчик и влязъл в ролята на хотелиер. Не за дълго обаче. Въпреки, че прекарал 10 години зад решетките, Богоев остава един от най- добрите фалшификатори в държавата. И поръчките към него били множество.

Така той се върнал под тепетата и отново продължил с незаконния бизнес . Този път обаче не с помощта на брат си Николай, а с нова помощничка с чисто съдебно досие- тогава 28-годишната Ана Калева – графичен дизайнер. Двамата се впуснали в поредните престъпни схеми до 27 август 2015 година, когато Криминална полиция разбила базата им в кооперация на ул. „Розова долина“ 14.

При обиска на жилището са били открити голямо количество заготовки за неистински документи, набор от фалшиви лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки. Сред имената на фалшивите документи има и арабски. Всички компютри и принтери са били в режим на работа. Сред документите са били открити множество снимки, лични данни на български и чужди граждани. В консервна кутия с двойно дъно от “Русенско варено“  криминалистите са били намерили и флашки с лични данни.

Сред откритите фалшиви документи имало визи за две европейски държави, а също така и заготовки за печатане на банкноти- най- вероятно ирански денари.

Две коли блъснаха и убиха пешеходка СНИМКА

Въпреки арестите срещу Благоев, той не се отказва от бизнеса с фалшифициране, а хора от ъндърграунда твърдят, че той е изключителен професионалист, има контакти , които му позволяват да се снабдява с изключително качествени материали и работи само по поръчка.