Специализираната полицейска операция по линия „наркотици“ е проведена в края на миналата седмица от служители на Първо РУ към пловдивската дирекция на МВР. В хода й са иззети около 5 килограма марихуана, 175 грама амфетамин, над 62 грама ектази и известни количества кокаин, метамфетамин и тетрахироканабинол. С постановление на наблюдаващ прокурор от окръжната прокуратура за срок до 72 часа са задържани двама 26-годишни пласьори, на адреса на единия от които е открита и оранжерия за отглеждане на канабис.  

В момент на покупко-продажба на марихуана в лек автомобил „Хонда“ криминалистите задържали 26-годишен дилър и негов 31-годишен клиент, който бил придобил над 5 грама от наркотика. При последвалото претърсване на адреса на по-младия мъж е открита домашна оранжерия за производство на канабис. Общо са иззети над 4,7 килограма изсушена зелена листна маса, около 24 грама прахообразно вещество с активен компонент тетрахидроканбинол, електронни везни и други веществени доказателства за осъществяваната от мъжа незаконна дейност.

При паралелна незаконна сделка с наркотици арест последвал и за друг извършител на 26 години и 24-годишна жена, закупила от него над 8 грама марихуана. В хода на процесуалните и следствени действия в апартамента на мъжа полицаите намерили около 144 грама марихуана, 175 грама амфетамин, екстази 62 грама, метамфетамин 7,3 грама и 4,6 грама кокаин.

И четиримата задържани са известни на служителите на реда. Срещу тях са образувани бързи производства. С постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив двамата 26-годишни мъже са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Приведени са в ареста за срок до 72 часа. След внесено искане от страна на прокуратурата, съдът им е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“.