Двама са задържани по случая с опита за финансова измама чрез фейсбук профила на бивша зам.-социална министърка. Работещите по случая уточниха, че двете лица са арестувани на територията на друг регион на страната. Работата по изясняване на обстоятелствата около криминалното деяние продължава.

Както ви съобщихме вчера в едно от съобщенията на измамниците пишело: „Трябва ми някой свободен, да отскочи до Изипей да ми внесе едно плащане, че ми е важно, а няма как да отида там в момента. Или пък някой работещ там, да се разбера с него. Към 19:00 ч. давам паричките двойно, ако трябва и ще почерпя“, гласи едно от разпратените съобщения. Всъщност измамниците посочвали и десетцифрен код, с който трябвало да бъде направен превод чрез Изипей.

Хакнаха профила на търновски общинар. Как да се предпазим?

Според запознати със случая задържаните са от Габрово и са успели да приберат стотици левове от „вързали се на схемата като само един от потърпевшите е изгорял с 350 лева.

На 4 януари Росица Димитрова, която е бивш заместник-министър и по настоящем директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново подаде сигнал в полицията, че профилът ѝ във Фейсбук е разбит и неизвестно лице изпраща съобщение до приятелите и, че тя има нужда от пари.

„Никой не е застрахован! Искам да апелирам към всички, че колкото и да обичате човека, колкото и да му имате доверие, първо звъннете и изяснете за какво става дума“, казва Димитрова.

Полицията в Търново и ГДБОП се задействали светкавично и престъпната мрежа вече се разплита. Фейсбук профилът е върнат на Росица Димитрова. Работи се и по възстановяване на изпратените суми на пострадалите от кибератаката, съобщи вестник Борба.

От ОД на МВР – Велико Търново също публикуват редица мерки срещу подобни измами.

„Всеизвестно е, че измамниците са изобретателни и намират начин да се възползват от доверието Ви и чрез интернет. Бъдете бдителни! Не се доверявайте! Не предоставяйте лични данни и такива за банкови сметки и пароли за интернет профили на други лица! Ако са от приятелския ви кръг първо търсете връзка с тях по телефон или чрез личен контакт“, призовават от полицията.

От ведомството припомнят, че разчитайки на доверието ви измамниците могат да влязат например във фейсбук профила и да го управляват вместо титуляра.

„Една от схемите за това е да ви вкарат в чат с неприлично съдържание или такъв за запознанства, след това „приятелски“ да предложат да ви изкарат от там, но ще ви обяснят, че за целта им е необходим код, който Фейсбук администраторът изпраща, за смяна на паролата. В момента, в който им изпратите този код им предоставяте достъп до фейсбук профила си и те започват да го управляват вместо вас. Най-често на лични съобщения изпращат до приятелите ви молба за плащания на покупки от интернeт сайтове, с обещанието, че после ще ви възстановят сумата. Изпращат код към който трябва да бъде направено плащането, който най-често води до сайтове за интернет залагания. Често плащанията не могат да бъдат сторнирани и парите ви не могат да бъдат възстановени“, обясняват от ОДМВР-Велико Търново.

Друга използвана схема е при пускане на обява в сайт за продажба на стоки. Най-често по вайбър се свърза евентуален купувач, който е категоричен, че ще закупи продаваната от стока и предлага лицето да използва новата услуга, предлаганата от куриерските фирми за интернeт плащания. По този начин веднага се получавате парите, дори още преди да сте изпратили стоката. Изпращат ви линк, отваряйки го „жертвата“ вижда бланка с логото на куриерската фирма, която обаче не е истинска. Попълвайки я вие предоставяте на измамниците лични данни и достъп до банковата си сметка и те могат да оперират с парите в нея. Докато се усетите сметката ви може да бъде източена“, разкриват от полицията.