Къща в село Орловец остана без прозорци.

Неизвестни извършители са проникнали в чужд имот във великотърновското село Орловец и са извършили кражба. Това научаваме от Костадин Бояджиев, който е собственик на имота.

По сведения на местни жителите кражбата е станала преди малко над месец.

По първоначални данни крадците са задигнали осем прозореца и един вратопрозорец.

Собственикът на имота призова за помощ в социалната мрежа Фейсбук.

"Ако някой има информация, моля да помогне. Да пише на ЛС, или на [email protected]", написа Костадин.

Бояджиев е на мнение, че къщата му не е първата ограбена в селото. Той се опасява, че крадците ще продължат да проникват в чужди имоти, ако полицията не предприеме действия по издирването и залавянето им.

"Моята къща едва ли е първата ограбена от тези крадци, и едва ли ще е последната", добави още мъжът.

Потребители на Фейсбук посъветваха потърпевшия да постави камери в имота си.

"Сложете си камери, които ви изпращат видеоклип на телефона, щом някой влезе и ги задейства", написа Влади Ванков.

Според МВР предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периодът между 09.00 и 12.00 ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение.

Домовите кражби, според статистическите данни, продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност, въпреки че тези престъпления са намалели заради пандемията.

МВР препоръчва да не държим в домовете си ценни вещи и пари, както и да не допускаме амбулантни търговци и хора, които извършват услуги, тъй като често те са съгледвачи на крадците.

За да се предпазим от кражби, специалистите препоръчват монтирането на масивни метални или дървени врати със стабилни панти. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Също така, ако живеем на партерен етаж, да се монтират решетки на тересата.

Ето как е изглеждала къщата преди кражбата:

Снимка на къщата, след като крадците са задигнали прозорците:

Село Орловец се намира на границата между средната и източната Дунавска равнина, в най-източната част на община Полски Тръмбеш, на 8 - 9 км на изток от град Полски Тръмбеш и около 33 км на север-североизток от град Велико Търново. През Орловец минава третокласният Републикански път III-407, който на запад покрай село Каранци води към Полски Тръмбеш, а на изток през селата Виноград, Лозен, Горски Сеновец и Царски извор – към град Стражица.