Церемония за връчване на сертификати за стипендии на Фондация "Еврика" се проведе вчера. Отличени са 47 студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката.

Сред тях са следните студенти в Пловдив:

- Денислав Лефтеров от ПУ "П. Хилендарски", получил именна стипендия за постижения в овладяването на компютърните науки на името на Джон Атанасов;

- Елизар Цветков от Медицински университет - Пловдив, получил именна стипендия за постижения в овладяването на знания в областта на медицината и биологията на името на акад. Методи Попов;

- Мартин Маринов от Аграрен университет - Пловдив, получил именна стипендия за постижения в овладяването на аграрните науки, вкл. ветеринарните науки и горското стопанство на името на акад. Дончо Костов;

- Стилияна Бакалова от ТУ - София, Филиал Пловдив, получила стипендия "Хуауей ИКТ" и е поканена да се включи в Международната програма за талантливи студенти Telecom Seeds For The Future.

Специални гости на церемонията бяха Цецка Цачева - председател на 43-то Народно събрание, и Томислав Дончев - заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика.

Вече двадесет и шест години Фондация "Еврика" предоставя стипендии на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология.

Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии - Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.