Запеканка с извара
необходими продукти:
500 г извара
1 яйце
1 ч.ч. боровинки
2 с.л. захар
2 с.л. грис
1 с.л. масло
начин на приготвяне:
1 Разбийте яйцата със захарта. Сложете изварата в блендер, пулсирайте до гладкост. Смесете яйчената смес с изварата, добавете гриса и разбъркайте добре.
2 В намазнена с масло тава за печене прибавете половината от изварено-яйчената смес, изсипете боровинките, а отгоре добавете останалата част от сместа. Печете за 30–40 мин на 180°C.
Гофрети с бекон
необходими продукти:
1 яйце
1 ч.ч. брашно
бекон на ситно
1 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. суроватка
за сиропа:
1/2 ч.ч. кленов сироп
1 ч.ч. боровинки
боровинки за сервиране
начин на приготвяне:
1 Пресейте заедно брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта. Добавете към суроватката, яйцето, бекона и мазнината от него. Бъркайте, докато се получи гъсто тесто. Опечете гофретите.
2 Сотирайте бекона в незалепващ тиган, докато се получи хрупкава коричка. Запазете мазнината от месото.
3 За да направите сиропа, разрежете боровинките наполовина. Сложете в тенджерка заедно с кленовия сироп на ниска температура за 2 мин.
4 Сервирайте гофретите със сиропа и украсете с пресни боровинки.
Свинско руло
необходими продукти:
1 кг свинско контра филе
100 г боровинки
2 с.л. коняк
50 г масло
1 ч.ч. бяло вино
сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне:
1 Накиснете за 10 мин. боровинките в коняка. Посолете месото и го поръсете с черен пипер. Сложете отгоре боровинките. Завийте на стегнато руло и завържете с кухненски канап.
2 Поставете месото в тава, сложете маслото и залейте с виното. Печете до готовност, като периодично поливате със соса.
Печен карфиол
необходими продукти:
1 карфиол на розички
1 шепа боровинки
сол на вкус
4 с.л. олио
стрък салвия
начин на приготвяне:
Осолете карфиола, полейте с олиото и разбъркайте. Прибавете клончето салвия. Загрейте фурната на 180°C и запечете карфиола за 15 мин. Добавете боровинките и печете още 10 мин. Сервирайте.
Сладка супа
необходими продукти:
200 г кисело мляко
сокът от 1 портокал
500 г боровинки
50 г захар
250 мл пенливо вино
250 мл вода
начин на приготвяне:
1 Смесете сока от портокал, боровинките, водата, виното и захарта. Оставете на котлона, докато плодовете омекнат. Пасирайте супата, прецедете и оставете да се охлади.
2 Прибавете леко разбитото кисело мляко, разбъркайте внимателно и поднесете.
За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"
В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.
Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.
В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.
От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!