ГЕРБ не отговори адекватно на провокацията на Румен Радев.

С Цецо и Цецка няма да стане, симпатизантите на тази партия очакват думата на Борисов.

В антитезата "Цветан Цветанов - Румен Радев" и аз бих избрал последния.

В ГЕРБ сериозно подценяват ситуацията, възникнала покрай "превратадийската реч" на президента. Борисов може би се надява, че бурята ще отмине от само себе си. Смята и че ако покаже цивилизованост, култура, ако не се изрепчи драстично, ще обере позитивите. И ще съхрани привидния обществен мир.

Няма. Държавният глава съвсем категорично се е превърнал в метежник. Решил е да буни държавата си и да свали това управление. Прави го с всички възможни средства. Не подбира, няма да се спре, защото надушва, че моментът е настъпил. Помирисва властта, реалната власт, не представително-церемониалната.

Уви, мекушавият Борисов го улеснява в това отношение.

Смятам, че гербаджиите са все по-демотивирани от нетипично отстъпчивия нрав на своя началник.

Има и друго. Иво Христов е умен човек. Срещу патоса, образния език, посланията на Христов - ментора на Радев, ГЕРБ трябва да противопостави тъждествено ерудиран и решителен ум. Битката вече е изцяло идеологическа, нужни са интелекти от класа.

А къде ги в ГЕРБ, къде ги около министър-председателя? Съветническият му екип е потрес.

Радев, извинете, трябваше досега да бъде наврян в миша дупка. Поне вербално.

Борисов можеше да излезе и в телевизионно обръщение към нацията (същия жанр, какъвто избра Радев) да му зададе няколко простички въпроса:

1. Как ти, бре, любезни, стана президент на тази тоталитарна държава? Не ли след свободни избори?

На този пост си вече цели две години. Какво направи, за да не бъде държавата тоталитарна, а демокрацията да не е в опасност? Ако всичките ти прокоби съответстват на истината, нямаш ли и ти персонална вина за "блатото", в което тънем? Главата на тоталитарната държава може ли да бъде невинна, че държавата е тоталитарна?

2. Като говориш за "партия-държава", защо пропускаш факта, че управлението от години е коалиционно - комбинация между няколко партии, които са си поделили отговорностите във властта със специално споразумение?

3. Представяш се за обединител на нацията, зовеш за "единение"..., защо тогава непрестанно разделяш и противопоставяш отделни обществени групи? Не осъзнаваш ли, че твоята реч на омразата е сред катализаторите народът отново да бъде разделен на "наши" и "ваши", на "сини" и "червени", на "Левски" и ЦСКА - като в размирните месеци след 10 ноември 1989 г.?

4. Откога стана такъв специалист по журналистика и кога откри, че в България няма свобода на словото? Кой те посъветва да го кажеш - жена ти, майсторката на статуси във фейсбука ли? Като няма свобода на словото, защо твоето слово мълниеносно достигна до милиони българи, цитирано от игла до конец от всички медии? Защо медиите се надпреварват да пишат за визитите ти по чужбина и за тоалетите на съпругата ти - нали уж не са свободни?

5. Докога ще говориш на едро, по принцип - за някакви "лобисти", за някаква "корупция", за някаква "олигархия"? Излез и назови поименно кого имаш предвид, извади доказателства, аргументирай се. Иначе с какво се различаваш от обикновените озлобени хейтъри в мрежата и от платените червени тролове, които ежедневно бълват фалшиви новини?

Тези и още много, много въпроси биха могли да бъдат отправени към президента Радев, но е добре те да излязат от устата на премиера. Единствено тогава ще имат необходимата тежест, резонанс. Няма какво да се лъжем - гласувайки за ГЕРБ, хората гласуват за Борисов, не за Цецо и Цецка.

А докато Борисов любезничи и се държи толерантно към самозабравилия се президент, управляващите все по-очевидно ще губят инициативата и ще работят с извити ръце. А вредата би била не само за ГЕРБ, вредата би била за цялото общество и нормалното функциониране на институциите.