Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие, а поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите.

Кой от деветте типа организъм спадате и какво е най-добре да правите и ядете, за да сте жизнени и здрави?

Деветте типа организми

Философите казват, че няма две еднакви листа в гората. Така е и с хората – всеки е уникален. Но въпреки това съществуват някои общи особености между различните типове организми.

Според традиционната китайска медицина всеки от нас притежава някаква уникалност по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се формират на базата на наследеното от родителите и въздействието на различните фактори в живота.

В класическия трактат “Хуанди нейдзин” типовете организми били разделени в пет групи като всеки от тях съответствал на един от петте елемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. В наши дни съществува отделен раздел в традиционната китайска медицина, който се занимава специално с изследването на типовете организми и техните специфични особености. Съвременните лекари по традиционна медицина доразвили знанията на древните и обособили девет основни групи. По особените характеристики на всяка от групите се определят какъв начин на живот водят хората от съответния тип, как реагират в различни ситуации, както и чувствителността им към болестотворните фактори и развитието на заболяванията.

При определянето на особеностите се вземат под внимание различни наследствени и придобити фактори. Например полът, възрастта, жизнената среда, психическото състояние.

Особености на деветте типа организми

1. Хармоничен тип

Този тип хора са със силно телосложение, стабилно емоционално и психическо състояние, винаги са настроени оптимистично. Те са със здрава коса и кожа, очите им блестят, правилно усещат миризмите и вкусовете, устните им са червени и влажни, издържат на натоварване, спят добре и нямат проблеми с апетита и изхождането, лесно се адаптират към промените в околната среда и рядко боледуват.

В менюто на хората от този тип се препоръчва да преобладават зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Те трябва да избягват прекалено мазната и пикантна храна. За да поддържат добрата форма, е желателно да се хранят, да си лягат и стават в определено време всеки ден. Не бива да пропускат и редовните занимания със спорт.

2. Тип недостиг на жизнена енергия Ци

Хората от този тип са с отпуснати мускули, затворени и плахи по характер, не са склонни да поемат рискове в живота. Често са със слаби и тихи гласове, не им достига въздух, лесно настиват и се потят, зъбите им се отбелязват на езика. Те са чувствителни към промените в околната среда. Тъй като имунната им система е сравнително слаба, хората от този тип се нуждаят от по-дълго време, за да се възстановят след заболяване.

В менюто им трябва да присъстват повече соя, гъби, пилешко, хинап (китайски фурми), плод лунйен (драконово око) и мед, за да подсилят функцията на далака. В същото време е желателно да ограничат консумацията на сурова ряпа. Не бива да пропускат обедната почивка, а вечер да си лягат рано. Този тип хора трябва да избягват интензивните спортове, защото ще изтощят допълнително жизнената енергия Ци. Подходящи за тях са по-бавните упражнения като ходенето или някой от вътрешните стилове на бойните изкуства. Редовните занимания ще им помогнат да натрупат допълнителна енергия и да подсилят защитните сили на организма.

3. Тип недостиг на Ян енергия

Хората от този тип са с отпуснати мускули, тихи и затворени по характер. Те често се оплакват от студени ръце и крака, усещане за студ в корема, чувствителни са към по-ниските температури или шума, лесно се изморяват, чувстват дискомфорт след консумирането на студени храни и напитки, а езикът им е блед и подут. Не обичат ветровитото, студено и влажно време. Предразположени са към здравословни проблеми като подпухване, диария и излишни секрети в гърлото.

Хората, на които не им достига Ян енергия, се препоръчва да консумират храни, които затоплят организма. Това са телешкото и овчето меса, чесънът, джинджифилът. В списъка с храните, които е желателно да избягват, са: крушите, дините. През летните месеци е по-добре да не стоят в помещения с работещи климатици, а през зимата да се погрижат гърбът, стомахът и ходилата им да са топли и да не изстиват. В слънчевите зимни дни е препоръчително да спортуват на открито, но ако е ветровито или вали, е желателно да си стоят вкъщи.

4. Тип недостиг на Ин енергия

Хората от този тип обикновено са със слабо телосложение, по характер са жизнени и весели, но много лесно избухват. Те не обичат да им е топло, обикновено дланите и ходилата им са горещи, а лицата червени, ожадняват лесно и предпочитат студените напитки, изпражненията им са сухи и често ги мъчи запек, чувстват се некомфортно в гореща и суха среда. Предразположени са към кашлица, сенна хрема, безсъние и някои хронични заболявания, лесно се уморяват.

Хората, на които не им достига Ин енергия, е препоръчително да консумират повече храни, които попълват Ин. Това са свинското, патешкото, бобът мунг, тоест храни, които по природа имат свойството да охлаждат организма. Освен това е по-добре да не стоят до късно вечер. Аеробиката, тайдзицюен и цигун са сред упражненията, които биха им препоръчали китайските лекари. В същото време е желателно да избягват бягането на дълги разстояния и спортовете с топка.