Девет хиляди ученици, които са отпаднали от системата, са върнати в училище към началото на новата учебна година, отчете просветният министър Красимир Вълчев. Според него общият брой на върнатите в училище деца в последните две години - от началото на действието на Механизма за обхват на децата в училище, вече е 31-на хиляди. Обмисля се обаче по-строг контрол върху медицинските бележки и по-високи глоби за родителите, които спират децата си от училище. Министърът и учители очертаха и основните проблеми, предаде БНТ.

Липсата на култура, на уважение към образованието в една част от децата и техните родители е сред проблемите според Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. 

Анжела Илиева, зам.-директор в ОУ "Н.Вапцаров ", с. Вълчитрън пък сподели конкретни случаи: Бащата в един момент решава, че ще запише детето си в друго училище, в което няма да му държат сметка, че няма да ходи на училище, няма да му спрат детските. Децата се малтретират от родителите, вината не е в децата. Когато ходим по домовете, родителите в повечето случаи са в нетрезво състояние, налитат на бой, агресивни са, допълва тя. 

Родителите трябва да бъдат санкционирани много сериозно и да бъдат убедени, че децата трябва да учат, заявява Детелин Лунголов, директор ОУ "Н.Вапцаров " от Вълчитрън.