Владимир Путин смята, че руските въздушни удари са допринесли за поврат във войната, но темповете, с които сирийската армия напредва, са го разочаровали, казват източници. Ако Алепо падне, той може да получи онзи знаков военен трофей, за който жадува.

Нанасяните вече повече от четири месеца руски въздушни удари стабилизираха правителството на сирийския президент Башар Асад - най-близкия съюзник на Кремъл в Близкия изток, и помогнаха на силите му да си върнат инициативата на бойното поле.

Но съобщенията за поредните отвоювани от тях градове и села, за тяхното стратегическо значение не успяха да развълнуват руската общественост, която се безпокои повече за спадащия си жизнен стандарт. Освен това сирийската армия не е удържала досега нито една голяма победа, която Русия да може да рекламира пред по-широката световна общественост като доказателство за военната си мощ и все по-голямо влияние в Близкия изток.

"Имаше известно притеснение от това как се справя сирийската армия", каза пред Ройтерс пожелал анонимност източник, близък до руската армия. "Особено в началото сирийците напредваха бавно."

Пълното възстановяване на контрола над Алепо - допреди началото на продължаващата вече пет години война градът бе най-големият в Сирия - ще промени картината, казаха дипломати и анализатори. Това ще доближи Путин до предпочитания от него епилог - приятелско настроено към Русия сирийско правителство, което да позволи на Москва да запази военноморската си и военновъздушна база там.

"Досега чуваме само съобщения, че правителствените сили печелят позиции тук и там, но значимите успехи бяха малко", каза за Ройтерс Дмитрий Тренин, бивш полковник от руската армия, а сега директор на Фонда "Карнеги" в Москва.

"Но всички тези успехи, бяха по-скоро тактически и не особено зрелищни", заяви той. "Поставянето на Алепо под пълния контрол на Дамаск ще е голяма психологическа победа за Асад и ще бъде посрещнато със задоволство в Кремъл."

Алепо от години е разделен. Правителствените сили контролират една част от града, а другите са в ръцете на бунтовниците.

Десетки хиляди сирийци избягаха от засилващите се в петък руски бомбардировки на околностите на града, а хуманитарни работници казаха, че градът, чието население някога бе два милиона души, скоро може да се окаже изцяло под правителствена обсада.

Правителствените части и техните ливански и ирански съюзници обкръжиха напълно територия северно от Алепо и отрязаха основния път за снабдяване, свързващ града с Турция. Анкара изрази подозрение, че целта е населението да бъде принудено да се предаде, за да не умре от глад.

Кремъл започна да губи търпение в очакването на пробив и подсили военновъздушната си групировка в Сирия. Неотдавна руски медии съобщиха, че той е изпратил най-модерните си военни самолети Сухой -35 в ударната руска авиогрупа, която до този момент наброяваше към 40 самолета. Зачестили са и въздушните удари.
 
Евентуална победа в Алепо може да помогне да се повиши духа в Русия, където икономическата криза удря по жизнения стандарт и реалните доходи спадат за пръв път през 15-годишното управление на Путин.

Подсилван и защитаван от лоялните държавни медии, строго контролираната политическа система и липсата на достатъчно значима опозиция, рейтингът на руския президент е над 80 процента, сочат социологическите проучвания.

Но имайки предвид появилите се плахи признаци на надигащо се социално недоволство - през последните месеци протестираха собственици на ипотеки в чужда валута, шофьори на камиони и пенсионери - една евентуална победа в Сирия, удържана с руска помощ, която да влезе във водещите заглавия на новините, може да ободри унилите избиратели.

"Това би било добро отвличане на вниманието и зрелище за хората", каза Степан Гончаров от независимата социологическа агенция Център "Левада". Той посочи, че преди държавните медии са използвали Сирия, за да подклаждат антизападни настроения и да затвърждават представата, че Русия отново е велика сила.

"Номерът им е да премахват темите, които пораждат социално безпокойство и да ги заменят с такива, които обединяват", заяви Гончаров. "Военната победа (в Алепо) би била символ на голямо могъщество, на военна мощ и ще бъде използвана за увеличаване на подкрепата за властите."

Той каза, че през октомври, последния път, когато "Левада" е правила социологическо изследване по въпроса, 72 процента от руснаците са имали ясно изразено положително мнение за руските въздушни удари в Сирия. Но оттогава тази тема е отстъпила място на проблемите на икономиката и мерките, които Кремъл предприема за управление на икономическата криза, посочи Гончаров.

Той добави, че заради тази тенденция на спад в икономиката има известни признаци за леко намаляване на подкрепата за властите.

Тренин от "Карнеги" каза, че въпреки показната медийна кампания в действителност руснаците не ги интересува чак толкова конфликтът в Сирия и заради все още живите спомени за съветското фиаско в Афганистан те искат Кремъл да ограничи намесата си там.

"За повечето хора това е война в някаква далечна страна", каза Тренин и посочи, че избирателите са обезпокоени от всякакви твърдения за евентуално изпращане на сухопътни сили там. Досега официалните жертви сред руските военни са само четири, като три от тях са дадени в бой.

Но "Ислямска държава" заяви, че в отмъщение за руската кампания в Сирия е взривила руския пътнически самолет над Египет през октомври, когато загинаха 224 души.
За Путин, смята Тренин, Сирия е важна, но само като част от по-голяма игра.

"Крайната цел на господин Путин е да върне на Русия статута на велика сила", заяви той. "Сирия е част от това. Но тук става дума и за руската външна политика в по-широк план, а и за наследството на Путин. Сирия е мястото, където това се решава."

/БТА/