Американски инструктори започнаха да обучават в Сенегал военни от няколко африкански страни по програма за подготовка за борба с тероризма и за противодействие на ислямистките групировки в северна Африка и Сахел, предаде Ройтерс. Партньори в програмата с участието на около 30 страни са Франция и Германия и част от нея ще се изпълнява в Мавритания.

Годишните учения "Флинтлок" ще продължат от 8 до 29 февруари с участието на 1700 военни от специалните сили на Чад, Нигер, Нигерия, Сенегал, Камерун и други страни от района.

Командването на САЩ за специални операции в Африка съобщи, че САЩ ще помогнат на тези страни да създават общ разузнавателен център, който ще заработи в средата на идната година. Командващият генерал Доналд Болдък каза пред журналисти, че ислямистките групировки вероятно ще се опитат да зачестят ударите си в района.

"Виждаме, че това сътрудничество се изразява в разрастване на Ислямска държава в северна Африка, във все по-смъртоносни нападения на Боко Харам в района на езерото Чад и на асиметрични атаки на Ал Каида в ислямския Магреб (АКИМ) срещу градски инфраструктури".

Той напомни, че ИД се възползва от вакуума на властта в Либия, за да разшири самозвания халифат в Сирия и Ирак. "Знаем, че в Либия Ислямска държава и АКИМ действат заедно. Това е много повече от влияние - АКИМ изпълняват пряко указания от ИД", добави той.

Ученията "Флинтлок" започнаха седмици след терористичното нападение в столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, в което бяха убити 30 души, за което отговорност пое АКИМ, и след атаката срещу хотел в столицата на Мали - Бамако през ноември, отбелязва Ройтерс. (БТА)