Великобритания не може да бъде напълно защитена срещу тероризъм и нападения, подобни на тези, станали неотдавна в Европа, са въпрос на време, а не на условност, заяви шефът на лондонската полиция Бърнард Хоган-Хау, цитиран от Ройтерс о БТА.

Той призна, че хората във Великобритания са все по-притеснени дали няма да са следващата мишена на нападатели след неотдавнашните атаки в Германия и Франция, някои от които бяха свързани с ислямисткия тероризъм.

Долавям и разбирам този страх и като полицейски офицер, натоварен със задачата да предотвратя подобна атака, знам, че искате да ви успокоя. Но опасявам се, че не мога да го направя напълно, заяви полицейският началник.
Той припомни, че от две години във Великобритания има въведено сериозно ниво на опасност от терористични атаки и то остава такова.

Това означава, че нападение е доста вероятно. Въпросът, който можем да зададем е кога ще бъде извършено той, а не дали ще бъде извършено то, каза полицейският началник.

Новоназначеният държавен министър по сигурността Бен Уолас пък съобщи днес, че се е срещнал със собствениците и компаниите оператори на най-големите търговски центрове в страната, за да обсъди с тях техните планове за сигурност.

По-рано днес британският в. "Сънди таймс" написа, че британските специални служби водят разследвания поне по четири дела, свързани с подготовката на терористични нападения в Обединеното кралство на фона на активизирането на ислямския тероризъм.

Същевременно днес изданието "Сънди телеграф" съобщава, че правителството на Великобритания ще представи тази година нова антитерористична стратегия, предаде ТАСС.

Стратегията ще включва програма за дерадикализация, както и внедряване на повече агенти под прикритие в редиците на терористите с цел предотвратяване на подготвяни атаки.