Армения ще премине към парламентарна форма на управление, гласят поправките на Конституцията на страната, които бяха приети на всенародно допитване миналата неделя, съобщи ТАСС.

Окончателните резултати от референдума бяха обявени днес на извънредно заседание на Централната избирателна комисия на страната.

Съгласно закона, комисията публикува резултатите точно седмица след гласуването. За поправките са гласували 63,27 на сто, против - 32,36 на сто от избирателите.

В момента обаче се разглежда жалбата на опозиционната партия "Арменски национален конгрес" (АНК), която иска резултатите от гласуването да бъдат обявени за недействителни.

Главната промяна предвижда преминаването към парламентарна форма на управление. Президентът ще има представителни функции и ще се избира от парламента, но срокът на мандата му ще се увеличи от 5 на 7 години без право на втори мандат.

Освен това изборите за парламент няма да се произвеждат от едномандатни мажоритарни избирателни райони, а ще се премине изцяло към пропорционална многопартийна избирателна система. За върховен орган на изпълнителната власт се определя правителството.

Президентът ще назначава премиера от предложените от парламентарното мнозинство кандидатури.

Въоръжените сили на Армения ще се подчиняват на правителството, а при война премиерът става върховен главнокомандващ. Според действащата Конституция върховен главнокомандващ е президентът.

(БТА)