©
Десетки хора се събраха на протест пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград тази вечер, за да изразят недоволството си от беззаконието в ромската махала в града. Основно искане на протестиращите е жителите в ромската махала, които не са регистрирани в Общината, да бъдат изселени, отбелязва "Фокус". Според тях откритата преди дни полицейска приемна в кв. "Лозница" няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни.

Протестът тази вечер е поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група роми нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха арестувани за побоя и чакат делото по случая.

Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в ромската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.