Малко след убийството на журналиста Джамал Кашоги миналия месец член на екипа убийци казал по телефона на висшестоящ да "предаде на шефа си" (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила мисията си, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на трима запознати със записа от убийството на Кашоги, с който разполага турското разузнаване.

Записът, показан миналия месец на директорката на ЦРУ Джина Хаспъл, се разглежда от висши служители на разузнаването като едно от най-убедителните свидетелства за връзка на престолонаследника с убийството на журналиста.

Макар името на принца да не се споменава, представители на американското разузнаване смятат, че под "шефа" се има предвид принц Мохамед. Махер Абдулазиз Мутреб, един от 15-те души, изпратени в Истанбул да се срещнат с Кашоги в саудитското консулство, се обадил по телефона и говорил на арабски.

Според турски сътрудници на разузнаването Мутреб - служител по сигурността, който често придружавал принц Мохамед при пътуванията му, е разговарял с помощник на принца. Запознатите със записа казват, че Мутреб е казал на помощника нещо в смисъл на "работата е свършена". Подобно телефонно обаждане е като димящ пищов. Това е доста уличаващо свидетелство, казва пред "Ню Йорк таймс" бившият сътрудник на ЦРУ Брус О. Ридъл, който сега работи в института "Брукингс".

Турските представители подчертаха, че записът не означава недвусмислено, че принц Мохамед е замесен. Американското разузнаване и други правителствени представители също предупредиха, че колкото и убедителен да изглежда, записът все още не е неопровержимо доказателство за съпричастността на престолонаследника със смъртта на Кашоги, отбелязва вестникът.

Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият западен лидер, потвърдил турските твърдения, че аудиозапис от убийството на Джамал Кашоги съществува и Турция го е предоставила на разузнавателните агенции на други страни, посочва британският в. "Гардиън".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е предал записа "на Саудитска Арабия, на Америка, на германците, французите, британците, на всички тях", но нямаше независимо потвърждение от никоя страни, че са го чули.

На пресконференция в Париж, където бе за форум за мир и честването на стогодишнината от края на Първата световна война, Трюдо каза, че канадското разузнаване е прослушало предоставения от турското разузнаване запис, но самият той не го е чул.

За разлика от Трюдо френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан каза в интервю пред телевизия "Франс 2", че не знае за предоставена от Турция информация, с което влезе в противоречие с твърденията на Ердоган, отбелязва в. "Монд", цитиран от БТА. Турските власти до момента не са уточнили при какви обстоятелства са се сдобили със записа, направен вътре в саудитското консулство, при положение, че подслушването на чуждестранни мисии нарушава Виенската конвенция, допълва френският всекидневник.