България се готви за нови масови социални протести през следващите няколко дни. Недоволството, тръгнало от високите цени на горивата, вече е насочено към ниския стандарт на живот, лошото качество на здравеопазването, корупцията, липсата на отчетност от страна на политиците и т.н.

В Лом пътната блокада започна още в събота сутрин. Затворено бе основно кръгово кръстовище, автошествие след това спря трафика на изходите на северния град. "Протестите няма да прекъснат докато всички цени не паднат до това ниво, което хората могат да си позволят", каза пред bTV организаторът на протеста Венцислав Йосифов.

Утре може да бъде блокиран проходът "Петрохан".

В София продължава протестният маратон пред Народното събрание под надслов "Окупация с искане за оставка на правителството". Акцията е организирана в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина. 

Отново в София в неделя от 15 ч. ще има "Народен сбор". Ние сме обяснили още през 2013 г. какво искаме – спиране на политическия геноцид над населението, заяви пред bTV един от координаторите на събитието – Георги Георгиев от Граждански форум "Промяна". Той посочи, че лидерите на сегашното недоволство са били по улиците и по време на февруарските протести от преди 5 г., които за първи път свалиха от власт Бойко Борисов.

И той, и друг от организаторите – Методи Бъчваров, бяха категорични, че зад тях не стои партия. На сбора ще бъдат избрани лидери, а президентът ще бъде поканен "да каже дали той застава до народа". Оставката на Валери Симеонов е поредната замазка на Стената на плача в България, това е начин за укротяване на протестите, подчерта Бъчваров.

"Не се ли смени цялата тази политическа сган, която ни управлява, няма как да има просперитет", категоричен беше и Георгиев.

Двамата заявиха, че не са анархисти, не желаят безредици и целите им с другите демонстранти в страната са общи.

Не такова впечатление обаче създадоха думите на организатора на благоевградския протест Александър Стамболийски. Той подчерта, че се разграничава от планираното за неделя и готви голямо мирно събитие в понеделник.

"Цените на горивата са катализатор на цялостното социално положение в България (…) Не само горивата са фактор, виждаме все по-големи абсурди през последните две седмици", заяви Стамболийски и се обяви за мажоритарни избори.