В 12 области у нас има бум на психични разстройства, а в 24 - на болестите на дихателната система. Това показват данните от Националната здравна карта, пише "Телеграф". Това са едни от най-честите заболявания, които мъчат българите. Веднага след тях се нареждат проблемите с органите на кръвообращението и с нервната система.Единствено във Варна, Пловдив, Видин и София град дихателните оплаквания са в границите на нормалното. Най-висока заболеваемост по този показател е отчетена в Пазарджишка област. Там близо 8 хиляди човека са стигнали до болница заради проблеми с дихателната система. Същата е ситуацията и в Габровско, а в Ловеч пациентите с дихателни оплаквания, потърсили помощ в лечебно заведение, са около 6 хиляди.

Най-много пациенти с психични и поведенчески разстройства пък има в петте общини на Търговище. Там регистрираните болни са 2944 души, като само 800 от тях не са стигали до хоспитализация. Веднага след това се подреждат Русе и Разград , в които има по над 1000 случая на психични и поведенчески разстройства.

Междувременно обаче изчисленията в документа показват ,че нарастването на броя диагностицирани не отговаря на наличните психиатри. В 12-те области с по-сериозен процент на нуждаещите се от такава помощ е отчетена необходимост от допълнителни 96 специалисти в това направление.