Гъши дроб, произведен в България, завладява пазара в Белгия, съобщи телевизия Ер Те Ел в репортаж от с. Милево, област Пловдив.
Деликатесът от нашата страна изпреварва по продажби традиционния производител Франция. Същевременно Франция остава първенец по производство на гъши дроб с 20 000 тона добив годишно, а на второ място се нарежда българското изделие.
Внасяният в Белгия гъши дроб от България струва едва 25,70 евро за килограм, докато френският е с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца внос от Франция.
Анкетираните в репортажа граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради разликите в отглеждането на гъските. Докато във Франция птиците живеят свободно, в нашата страна те отрастват във ферми. Телевизията уточнява, че 80 на сто от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция.
/БТА/