Пловдив е на път да си върне славата на изконна столица за българския рок. Самият Цонко Цонев, който в последните години дърпаше конците в жанра с големите концерти в Каварна, обяви, че става филибелия за Нова година. Заедно с пловдивския градоначалник Иван Тотев той ще купонясва за ЧНГ на площад "Централен" под тепетата, където ще забиват Николо Коцев и Йорн Ланге. Броени дни преди шоуто пък емблематичните пловдивски музиканти от 60-те и 70-те години оживяха в книгата „Ние от рока” на журналиста от вестник „Марица” Добринка Димова.

Книгата, която Тома Спространов вече определи като неформалната енциклопедия за най-славните времена на рока под тепетата, разказва удивителните истории на легендарни пловдивски музиканти. За преживяното, арестите в полицията, стригането на коси и смелостта да вървят срещу правилата и да свирят парчетата, които обичат. За пръв път те споделят за своите страсти, мечти, любови и крушения от времето, когато Пловдив е бил Меката на българския рок. Томчето показва и уникални снимки от времето на „Вариетето”. Много от фотографиите се публикуват за пръв път. За качеството на текста пък са се пигрижили лично главният редактор на вестник "Марица" Руси Чернев и Красимир Димовски - майстор на словото и карикатурата.

Миналата седмица героите на книгата се събраха за премиерата в пловдивската Галерия U P.A.R.K., която се оказа тясна за всички гости, изкушени от рока.

Без инструменти, но с блясък в очите, тостове вдигаха Личо Стоунса, Георги Алаинов-Алаина, Стефан Костов-Тето, Заро Нецов, Господин Господинов-Чоко, Иван Енев-Ванкиша, Чавдар Георгиев-Чарли, Ванко Филибето. В ярките години от славното минало на рока се върнаха и телевизионерът Любомил Лазаров, художникът Станимир Видев и колежката му Моника Роменска, бившият депутат Христо Марков, собственикът на писта "Дракон" Христо Стоилов, много журналисти и приятели.

„Хората, на които е посветена тази вечер, са тук, а сред тях най-важната е Добринка Димова. Доскоро тя бе позната само в ролята си на журналист, но тази вечер направи дебюта си и като автор на книга”, каза Руси Чернев. Той разкри и как точно се е родила книгата.

През студената февруарска вечер ексшефът на футболния съюз Христо Данов запретнал ръкави и направил невъзможното - събрал на едно място най-великите музиканти на Пловдив. Така се появила идеята за възраждането на славата на славното рокаджийско поколение.