Белгийските власти обмислят да въведат фейсконтрол за проверката на пътниците, желаещи да летят от Брюксел. На идеята се гледа като на спасителна мярка, след като пътниците недоволстват от дългите опашки. В момента ръководството на аерогарата съветва пасажерите да са на място поне три часа преди полет, а местният превозвач „Бръселс ерлайнс“ дори препоръчва 4 часа.

На летището в белгийската столица действа авариен план, след като на 22 март двама терористи се взривиха в залата за заминаващи пътници, разрушавайки я и убивайки 16 души.

От неделя залата работи отново със 111 гишета, но допълнително се прави проверка на багажа на пътниците извън сградата на летището. След това проверените пътници чакат на огромни опашки, за да влязат вътре и да се чекират за пътуване, както и да предадат багажа си. Минималното време за чакане днес е било 90 минути, съобщават медиите.

Новата организация трябва да работи до края на юни, когато летището ще може да се върне към нормален ритъм на работа, съобщават от ръководството на аерогарата.

Пътниците обаче са недоволни, тъй като по европейските дестинации времето за чакане е по-дълго отколкото самият полет.

Шефката на Белгийската национална банка Марсия де Вахтер предизвика скандал днес с туитовете си, с които критикува работата на летището. Тя призовава за бойкот на аерогарата и за пренасочване на пътниците към летището в Амстердам, което се намира на по-малко от 3 часа с влак от Брюксел.

Съобщенията на Де Вахтер предизвикаха недоумение в Белгия, тъй като тя е и зам.-шеф на Съвета за заетост, а летището в Брюксел е един от най-големите работодатели в Белгия и загубата на пътници ще означава негови служители да бъдат освободени. Следобед топ банкерката съобщи в Тwitter, че съжалява за реакцията си и за вълненията, които е предизвикала с тях.

Властите обаче ще пробват нова система, за да намалят времето за чакане, като на проверките извън сградата на летището ще бъдат подлагани само пътници, които бъдат преценени като „по-рискови“. В момента ръководството на летището и полицейските синдикати преговарят по критериите, по които ще се подбират пасажерите, които ще се подлагат на допълнителни проверки.

„Очевидно, че няма да са баби на 85“, поясни директорът на летището Марк Дешемакер пред телевизия VRT. Той добави, че службите ще профилират пътниците по критерии , използвани в САЩ и в Израел.

В петък шефовете на трите основни европейски институции – Съвета, ЕК и Европарламента - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц, ще пътуват за Рим за аудиенция с папа Франциск, комуто ще връчат наградата „Шарл Велики“. Говорител на Европейската комисия отказа да уточни дали тримата ще трябва да чакат на опашка или ще минат без допълнителните проверки.