Партия от управляващото мнозинство в Белгия предложи да бъде въведена повсеместна забрана за продажбата на алкохол нощем, съобщиха местни медии.

Предвижда се забраната да важи от 22.00 ч. до 7.00 ч. и да засяга продажбата на концентрати в денонощните магазини, бензиностанциите, автоматите за продажба на алкохолни напитки.

Вносителите на предложението отбелязват, че щетите, причинени всяка година от злоупотребата с алкохол, са поне два милиарда евро и са далеч по-големи от вредите от употребата на тютюневи изделия и наркотици.

Предлага се занапред здравната каса да изплаща сумите за лечението на алкохолиците. Друга мярка е увеличаването на броя на проверяващите за спазване на забраните, тъй като засега те са само 21 за цялата държава, пише БТА.

Миналата седмица белгийският синдикат на медицинските работници предложи да бъде въведена забрана за пушене в частни имоти, в които живеят деца. Предложението е в дневната, където се събира семейството, както и в спалните помещения и в автомобилите, в които се возят деца, пушенето да бъде забранено.

Отчита се, че във Великобритания, Франция и Ирландия подобно ограничение по отношение на автомобилите вече е в сила, а в Мелбърн и Токио има забрана за пушене в парковете, плажовете и в някои квартали.