За трета поредна година Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Смолян организира провеждането на безплатен скрининг за ранна диагностика на очните заболявания сред децата от трета група в областния град. Прегледите ще извърши офталмологът от МБАЛ - Смолян д-р Петър Янев, с висококачествена апаратура. Инициативата „Моите кокички са звездички” се реализира с подкрепата на МБАЛ - Смолян и „Ротари клуб” – Смолян.

Освен това стартира и кампания за популяризиране на безопасната и отговорна употреба на онлайн технологиите и мобилните устройства сред децата и младите хора. Поводът е Международния ден за безопасен интернет -9 февруари.

Мотото на кампанията през 2016 година е: „Дай своя принос за по-добър интернет“.По време на тематичните уроци младите хора ще бъдат запознати от здравните експерти как да се справят с конкретни рискове, които предлага виртуалното пространство.

Специално внимание ще бъде отделено на негативното влияние върху психичното и физичното здраве на подрастващия организъм от дългия престой пред монитора и най-добрата алтернатива – двигателната активност. По време на обученията ще бъдат използвани предоставените безвъзмездно на РЗИ-Смолян интерактивни материали от Център за безопасен интернет и Сдружение „Бъди активен”, а сред учениците ще бъде разпространена брошурата”Децата пред компютъра”.