Трейдърите, които искат да знаят как президентските избори в САЩ през ноември ще се отразят на долара, не е необходимо да поглеждат по-далеч от Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Британският паунд се срина до седемгодишно дъно, а волатилността се увеличи заради рисковете около референдума на 23 юни за еврочленството.

Предвид реториката за силния долар от страна на претендентите за Белия дом в САЩ, зелените пари са също толкова уязвими при политическа динамика, смятат Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co. и Standard Bank Group.

И републиканци, и демократи обвиниха Китай, че съзнателно отслабва валутата си, за да извлече предимство в търговията и това отразява гнева на гласоподавателите след 14-процентовото понижение на работните места в производствения сектор в САЩ през последното десетиелтие.

„С изостряне на реториката държавите, които искаха по-конкурентен валутен курс, ще бъдат на първа линия, предизвиквайки колебания във валутните курсове“, коментира Алан Ръскин от германската Deutsche Вank в доклад от 6 май. Миналия месец Финансовото министерство в САЩ включи Китай, Япония и Германия в специалния списък за наблюдение на потенциални валутни манипулатори.

„Предвид това, че има антиглобалистки настроения, както и нагласи срещу свободната търговия сред електората в САЩ, силният долар ще бъде потенциална жертва“, казва Пареш Упадяя, директор на звеното за валутни стратегии в Pioneer Investmests в Бостън, който управлява активи на стойност 236 милиарда долара.

„Пазарите ще започнат да включват рискова премия за американския долар и американските финансови пазари“, прогнозира той.

Упадяя, който е работил в Putnam Investmens в средата на 90-те, когато САЩ са в конфликт с Япония за евтиния внос на автомобили, очаква, че доларът ще отслабне спрямо еврото, йената и британския паунд.

„Инвеститорите трябва да предпочитат еврото и йената, ако се стигне до валутен конфликт след изборите“, смята Джон Норманд от JPMorgan. Стивън Бароу от Standard Bank предупреждава, че може да има колебания в долара преди вота през ноември, както се случва сега с паунда преди референдума. Ако пък Доналд Тръмп спечели изборите, Бароу допуска 20-процентно поевтиняване на долара.

Повратен момент за зелените пари може да дойде през юли, когато републиканците и демократите формално ще изберат кандидатите си за Белия дом. Цените на сделките за опции през последните две десетилетия показват, че волатилността при валутната двойка долар/йена се покачва средно с 1,6 процентни пункта през трите месеца преди вота.

Тази седмица Доналд Тръмп нарече Китай „големият майстор“ на девалвацията и заяви, че страната вреди на САЩ при търговията, както и че силният долар се отразява зле на конкурентоспособността.

Хилари Клинтън планира да предприеме мерки срещу държави, които поддържат по изкуствен начин стоките си евтини. Мерките включват назначаване на „валутен прокурор“ и въвеждане на наказания, пише в сайта на кампанията, посочва Bloomberg. 

Повече по темата вижте в продължението на материала в Investor.bg