Между 300 и 400 млн. лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година. Изчислението правят от Асоциацията на индустриалния капитал. А сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец ще се работи само 13 дни за сметка на 19 почивни.

Екип на Нова телевизия посети фабрика, която произвежда 100 000 чифта детски обувки на година, но с идването си почивният май сериозно обърква плановете.

"Като цяло е добра новина, защото всеки иска да си почива, но ние имаме сезони, гоним срокове, така че после се получава едно натоварване", споделя Ивайло Ангелов, служител във фабриката.

Потвърждава го и шефът му - в месец с толкова почивки, се произвежда по-малко, а заплатите си текат: "В крайна сметка продуктът ни става по-скъп и ние сме притеснени от сроковете, в които трябва да го произведем", категоричен е Иван Колев, собственик на фабриката за обувки.

И ако във фабриката почиват, то фирмените магазини работят на пълен работен ден. Дори тогава обаче работодателят е на загуба, защото клиентите отиват да празнуват извън града.

Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас - това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Едва 8% - основно в сферата на транспорта и туризма - печелят от дългите почивки.

"Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Така смятат и 65% от работодателите в допитването. 23% пък подкрепят друга интересна идея - празниците да се пренасочват в понеделник или в петък, с решение на Министерския съвет.

Подобна практика имало в Англия и Канада - дори празникът да е в четвъртък, почивката се дава на следващия ден - в петък.