Златен тракийски венец - мечтата на всеки археолог, постъпи вчера в Националния исторически музей (НИМ), похвали се директорът проф. Божидар Димитров, цитиран от "Труд". Той получил антиката като позакъснял подарък за 70-ия си рожден ден от бизнесменът- колекционер Добромир Петров.  Законът за културното наследство обаче не позволява на музейния шеф да притежава културно-исторически ценности, затова историкът дарил венеца на ръководената от него институция.

Според експерти експонатът е оригинален и датира от I в.пр.Хр. Купен е от антиквариат в САЩ и притежава всички необходими документи, които позволяват на Петров да го внесе в България, уверява проф. Димитров. Той допълва, че Петров е пристигнал в НИМ направо от летището, за да зарадва директора, който на 3 декември закръгли седем десетилетия.

“През главата ни, разбира се, мина мисълта дали венецът не е част от сирийското древно културно наследство, което в последно време се разпродава от джихадистите, но бързо се сетихме, че Тракия в Сирия през I в.пр.Хр. не е имало”, пошегува се професорът.

Специалистите от НИМ Гавраил Лазов, Елка Пенкова и Любава Конова са убедени, че разкошната корона със златни листа е от погребение на някой от последните тракийски царе или на член на семейството. За съжаление не е известно и от кой край на страната е изкопан венецът. Това вероятно са направили иманяри, а после безценният венец е изнесен и продаден в чужбина.

Подобни венци са изключителна рядкост, има 5-6 в държавни и частни колекции у нас. НИМ притежава един от тях, който бе открит преди десетина години между селата Златиница и Маломирово, Елховско, от екипа на археоложката Данила Агре.
Тези дни новопостъпилият безценен експонат ще влезе в постоянната експозиция на НИМ. Освен него бизнесменът е дарил и 40 000 лв. за възстановяването на Голямата базилика в Плиска. /БЛИЦ