На Велика събота всички православни християни са в очакване – очакване за нещо светло, за  нещо хубаво. За Спасението, което всички очакваме“, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Иван Желев, богослов и университетски преподавател. Благодатният огън е Божие чудо, категоричен е той.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън.И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Властите запечатват вратите на храма с пчелен восък. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.  Едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва.  От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. 

"Съзнанието, че Исус Христос е възкръснал и е победил смъртта е нещо, което привлича хората от други религии към християнството. Защото в християнството изживяваме тази победа на Исус Христос“, коментира професор Желев.

Той е категоричен, че ако ние не осъзнаем духовната стойност на определение неща, няма да можем да се променим, няма да можем да променим и света около себе си. „Нека не празнуваме Възкресение като битов празник, а като победа на живота над смъртта“, призова професор Желев.