Трябва да забравим за 3,8 милиарда лева, раздадени като кредити от КТБ, става ясно от доклада на финансовата компания "Аликс партнърс", наета да проследи къде са отивали отпуснатите от фалиралата банка капитали. Над половината от заемите са дадени на фирми, близки до Цветан Василев.

От доклада става ясно, че има кредити, които са в ущърб на банката, такива, които са без гаранции, но има и заеми, определени като измама. Според експертите на „Аликс Партнърс” имало е достатъчно червени флагове, които да се забележат.

От отпуснатите около 4,6 милиарда лева заеми в рамките на година могат да се възстановят не повече от 750-800 милиона. Близки до банкера Василев са получили 2,5 милиарда. Един от примерите е с „Петрол”. „Ойл Енерджи Трейдинг” - фирма на една седмица с капитал 5 хиляди получава заем от 16,2 милиона евро.

Те се завъртат през различни компании и закупуване на акции, в крайна сметка стигат до „Петрол”, а дългът на „Петрол” към КТБ към подготвянето на доклада е 168 млн. евро, съобщи БиТиВи.

От друга страна, се оказва, че кредити се прехвърлят през няколко фирми, за да стигнат например до близката до Цветан Василев „Бромак”, след това да се върнат в КТБ. Всички тези пари се раздават отново като кредити.