Бойците на Ислямска държава вече са обградени напълно в иракския град Мосул, става ясно от изявление на американския пратеник, участващ в координацията на офанзивата за отвоюване на града. Иракските войски отрязаха последния път, по който джихадистите можеха да се измъкнат от Мосул, съобщиха агенциите, цитирани от БНР.

Бойците на Ислямска държава вече са обградени напълно в иракския град Мосул, става ясно от изявление на американския пратеник, участващ в координацията на офанзивата за отвоюване на града. Иракските правителствени войски са отрязали последния път, по който джихадистите биха могли да се измъкнат. Силите на правителството контролират цялата източна част на Мосул, екстремистите са изтласкани и от ключови места на запад. Така те вече са в капан и са обречени да загинат, каза американският представител Брет Мак Гърк, цитиран от БиБиСи.

Иракските сили вече контролират цялата източна част на града, а със щурма, започнал на 5 март, са изтласкали екстремистите от ключови места и в западната част, включително от главни административни сгради и прочутия музей на Мосул.

През изминалите дни са водени тежки боеве , като през нощта 9-та дивизия на иракската армия е отрязала последния път, по който джихадистите биха могли да се измъкнат. Затова всеки от тях, който остава в Мосул, е обречен да умре в капана, заяви Мок Гърк, цитиран от БиБиСи.