Участници на валутния пазар предупреждават, че се задава истинска валутна война в света, прогнозират експерти пред „Блумбърг”. Опасността идва от Централната банка на Япония и силното поскъпване на йената спрямо долара. Нито САЩ, нито Европейския съюз, нито Китай ще съумеят да останат встрани от процесите. В последния работен ден на миналата седмица йената показа ръст от 3.6% спрямо долара за седмица и достигна границата от 116.7 йени за долар, което е максимум от юли 2009 година. Японската валута падна до минимума си през юни 2015 година, но оттогава поскъпва и в страната има дефлация.

Затова глобалните инвеститори се насочиха към нея като към „тихо и спокойно пристанище” за парите си. Причините за това са няколко. На първо място, Китай е непредсказуем, след като икономиката му забави ръст през 2015 година. Проблемите на фондовия пазар пък доведоха до опасност от нова девалвация на юана през 2016 година.

Сега много зависи от състоянието на икономиката на САЩ и решенията на Федералния резерв. След като вече е ясно, че безработицата намалява до 4.9%, ФЕД ще трябва да вземе решение за лихвените проценти през март. Дали да я повиши или да я остави на сегашното си ниво и така да предизвика поскъпване на долара и забавяне на икономиката.

Третият фактор е цената на петрола. Тя се движи в диапазона 30-37 долара за барел в последно време, а имаше и случаи да се премине и психологическата граница от 30 долара за барел.

Развитието на тези три фактора карат инвеститорите да бягат от обичайните си позиции и да залагат на йената, еврото, паунда и швейцарския франк. Това е обяснимо, но и предизвиква реакцията на съответните Централни банки, защото никой няма интерес от скъпа валута и намаляване на валутните приходи от износа.

Според „Блумбърг” ако доларът продължи да поевтинява и в следващите месеци, ЕЦБ и Централната банка на Япония ще вземат мерки. Прогнозира се даже въвеждане в Япония на нов данък върху потреблението, ако йената продължи да поскъпва, а дефлацията в страната се увеличи.

Става ясно, че много държави са готови да използват девалвацията на националните си валути за да подкрепят износа и ръста на своя Брутен вътрешен продукт. Ако Федералния резерв вдигне лихвените равнища, нова спирала на валутната война в света ще бъде неизбежен.