Борисов и компания от ГЕРБ днес са сторили предизборен поклон на Национално движение “Русофили”, които, оказва се, си поръчват социологически изследвания за съотношението на русофилите и “русофобите” в тази уж чужда партия.

След срещата НД “Русофили” и Борисов ( във фейсбук) осведомяват по уж идентичен начин, но всъщност с “някои пропуски” какво се е случило.

Русофили.бг:

“Състоянието и перспективите на българо-руските отношения бяха обсъдени днес на среща между ръководствата на НД „Русофили“ и Политическа партия ГЕРБ.

Срещата е по инициатива на Национално движение „Русофили“, което се обърна с покана за предизборни разговори към партиите с потенциал да излъчат представители в следващия парламент – АБВ, „Атака“, БСП, „Воля“, ВМРО, ГЕРБ и ДПС.

По-общата цел на инициативата е да допринесе за подобряване на българо-руските отношения и в този смисъл за привеждане на държавната политика в по-пълно съответствие с настроенията и очакванията на българския народ. Убеждение, че „България трябва в максимална степен да възстанови и поддържа приятелски отношения с Русия“, са изразили 67 процента от запитаните в национално представително изследване на „G consulting“, проведено през юли 2016 г.  На противно мнение са едва 5 процента.

За последната година посещенията на руски туристи в България са се увеличили с 40%, а с президента Путин сме обсъждали и потенциалните възможности за двете страни от проекта за газовия хъб „Балкан“, работата по който вече започна, отбеляза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на „Русофили“ Николай Малинов подчерта, че движението сътрудничи много ефективно с редица кметове на ГЕРБ. Според цитираното проучване съотношението между русофили и русофоби сред електората на ГЕРБ е 48:13 процента.

В последните години работим много интензивно, за да бъде възстановена популярността на руския език у нас, оказваме методическа и организационна помощ за изучаването му в детските градини и училищата, отбеляза зам.-председателят на „Русофили“ Пенчо Зулчев. Той отправи молба към лидера на ГЕРБ да подкрепи тези усилия, които бележат видим успех”.

Бойко Борисов във фейсбук:

“По покана на Национално Движение „Русофили“ днес проведохме съвместна среща. Запознах техните представители с прагматичните отношения на България с Русия и ЕС.

Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук профила си.

За последната година посещенията на руски туристи в България са се увеличили с 40%, а с президента Путин сме обсъждали и потенциалните възможности за двете страни от проекта за газовия хъб „Балкан“, работата по който вече започна, съобщи още Борисов.

Изразих несъгласието си с потъпкването на европейското знаме по време на събора на язовир Копринка. Представителите на Движението ме увериха, че това е било провокация и че те не стоят зад този акт, допълни във Фейсбук Бойко Борисов”.

Както се вижда, русофилите правят проучвания сред избирателите на ГЕРБ, но Борисов не се засяга, че му шпионират електората по проруска линия, а само “пропуска” да спомене този факт. Но и двете страни не пропускат да се похвалят как лично работят с президента Путин за газовия хъб “Балкан”.

От НД “Русофили” пък предпочитат да не споменават, че Борисов ги е смъмрил приятелски за стъпканото европейско знаме на русофилския събор край язовир “Копринка” миналия семптември. Застраховал се е “европейски” и побърза да изведе тази застраховка като основен акцент от поклонението си в русофилската централа.

Ако питате мен, който многократно съм посочвал очевидното русофилстване на Борисов, няма изненада във факта, че ГЕРБ вече официално се нарежда сред посочените от петата колона на Москва проруски партии. Интересно е обаче, че русофилите някак си много пестеливо споделят резултатите от своето социологическо проучване при положение, че техният лидер Николай Малинов ( напуснал БСП в знак на протест, че соцпартията не била достатъчно проруска) не веднъж се е изхвърлял с твърдения за огромен процент русофилстващи българи. Ако имаха данни за нещо подобно, защо не ги споделят сега?

Вместо това ни баламосват с твърдения за 67 процента от българите, които били за приятелски отношения с Русия. Че защо да не са? И аз съм за приятелство, а не за война ( пък била тя и хибридна от страна на Русия), ако въпросът е зададен така. Друга тема е с каква Русия искаме да си дружим и дали искаме в България да е като в Русия. Защото на точно този въпрос последният път, когато беше зададен на българите малко след руската агресия в Крим, едва 6 на сто са отговорили положително.

Share on Facebook