Днес, 12 март 2017 г., ФК „БОТЕВ” Пловдив отбелязва 105 години от своето основаване. Една дълга, напоена със страст история навършва век и пет години. История, вдишала първите си глътки въздух някъде из прашните пловдивски улици и проходила по разрошените и неравни градски поляни. История, родена от група местни момчета и възпитавана с обич, вярност и всеотдайност от редица поколения в града на седемте хилядолетни хълма…

История, която прави от „БОТЕВ” най-стария клуб в страната и му отрежда ролята на знаменосец на българския футбол. Така, както подобава на неговия патрон. Съдбата на свидния син на майка България Христо Ботев, сякаш е попила в ДНК-то на нашия любим клуб. Вяра, смелост и решителност, преплетени с тежки препятствия и редица предизвикателства. Във вените на „жълто-черния“ клуб тече и винаги ще тече революционната кръв на героя, а наш дълг е да браним и славим с делата си светлото му име.

105 години след основаването си „БОТЕВ“  отдавна е утвърдил жълтото и черното като цветове на футболна естетика. През десетилетията от 1912-та досега любимият отбор премина през редица изпитания на съдбата. Изживя незабравими мигове, преодоля и тежки изпитания. Своето място в клубната история заслужиха десетки личности – футболисти, треньори, деятели… Благодарение на тяхната всеотдайност към „жълто-черната” идея, ние – съвременното поколение Ботевисти, можем да бъдем горди с историята на нашия клуб.

Днес клубът отново има своите проблеми, но както винаги досега, рано или късно, ние ще успеем да се справим с тях. Настоящият момент е само един миг от историята на „БОТЕВ“ и нашата роля в живота на клуба е преходна. Задачата ни е да съхраним 105-те години на Красота, Вяра и Борба и да предадем любовта на следващите поколения!

Историята продължава… защото Той не умира!

Честит празник, Ботевисти!