Българските гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков получиха безпрецедентна помощ от Районния съд в Бургас, съобщи "Флагман.бг".

Един от най-опитните магистрати Петя Георгиева отказа да изпълни международната поръчка за разпит на граничарите, с което даде ясен знак – че независимата съдебна власт смята четиримата бургазлии за невинни и водения процес в Турция за груба намеса в българския суверинитет.

Тълкуваха се и международните спогодби, като експерти от Външно министерство смятаха за неприложим международния акт от 1976 година между България и Турция, предвиждащ едната страна да приема без възражения присъдите по наказателни дела, взети в другата държава. 

Днес обаче съдебната система показа зъби. Отсече, че турската държава няма право да се намесва в суверенитета ни. Нарушава се и правото да бъдат съдени два пъти за едно и също престъпление, отсече съдия Георгиева и даде ясен знак, че съдебните власти няма да допуснат преразглеждане на решението на българския съд.  Припомняме, че съдът призна четиримата граничари за невинни още преди 10-ина години. 

"Още не знам да се радвам ли. Не съм говорил с адвоката, за да ми разясни какво е решението на съда", каза минути след излизане от съдебната зала Михаил Цонков.

Въпреки добрата новина адв.Росен Кожухаров, който представлява Михаил Цонков, не бе особен оптимист и смяташе, че това няма да спре делото в Турция. 

"Независимо от решението на Българския съд по отношение на поръчката, висящият в Турция е факт, тоест там производство ще бъде проведено. Но трябва да разчитаме на постановяване на една справедлива присъда от страна на турския съд.", каза Кожухаров.