Гръцката полиция публикува снимката и името на 20-годишен сирийски бежанец, който изнасилил 3-годишно момче в Янина, Западна Гърция. Роденият в Сирия син Алхахада Тамер, син на Маджид и Сана, беше арестуван в петък по обвинения за изнасилване в района на „Агия Елени“ в Янина.

Публикуването на личните му данни е разпоредено от прокурора на основание на обществената сигурност, съобщава "Български новини".

Тригодишното момче също е обитател заедно с 30-годишната си майка в хотелския център за настаняване на бежанци в Агия Елени в Янина.

Майка съобщава за инцидента, когато видя, че плачещото дете се връща със сериозни кръвоизливи и страдащи от непоносими болки от спортните съоръжения на Hospitality Center, където се е случило изнасилването. Майка прехвърлила сина си в Университетската болница в Янина, където лекарят на Детската клиника потвърдил, че е бил сексуално насилен.

 Бежанските лагери в Гърция са подложени на проверка, тъй като докладите на ООН и неправителствените организации разкриват, че непридружени жени и деца често стават жертва на сексуални хищници. Много специалисти се опасяват, че горещите точки на бежанците бързо се превръщат в области, доминирани от Шариата, докато има и сериозни опасения, че много от ислямските бойци – джихадисти са се просмукали в някои горещи точки.

От самото начало на кризата с бежанците през 2015 г. ръководеното от левицата гръцко правителство чрез своята реторика ефективно отклони и подкрепи политика на отворени граници и отказа да приеме по-строги мерки за граничен контрол. Проблемът се изостри от позицията на други държави-членки на ЕС, които отказаха да поделят тежестта и да получат бежанците и нелегалните имигранти.