Еврокомисарят за разширяването на ЕС Йоханес Хан заяви, че Европа трябва да прекрати преговорите за членството на Турция, тъй като не е реалистично те да приключат в обозримо бъдеще.

В интервю за германския вестник “Ди Велт”, публикувано във вторник, Хан казва, че “в дългосрочен план би било по-честно към Турция и към ЕС да се промени посоката и да се сложи край на преговорите за членство”.

Според него диалогът с Анкара трябва да продължи като се води в посока изграждането на ново стратегическо партньорство в области от взаимен интерес.

Запитан дали това е официалната позиция на Европейската комисия, говорител на председателя й Жан-Клод Юнкер днес заяви, че единствен Юнкер може да говори от името на Комисията. Решението на Комисията е преговорите да бъдат запазени, добави говорителят.

Той подчерта, че за да продължи процесът, Турция трябва да продължи да прави реформи, да освободи задържаните по политически причини и да поддържа добри отношения със съседите си.

Мнението на Хан обаче не е изненада, след като през юни Европейската комисия не поздрави президента
Ердоган със спечелването на предсрочните избори в Турция. Вместо това върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят Хан предложиха от името на Съюза продължаване на диалога по теми от общ интерес като миграцията, борбата с тероризма и стабилността в региона.

Турция е най-дългогодишният кандидат за влизане в ЕС. От 2005 г., когато преговорите започнаха, е затворена само 1 от 35 преговорни глави и се преговаря по 16. След потушения опит за преврат през 2016 г практически преговорите са замразени и екипите на Брюксел и на Анкара не се срещат.

В ежегодния доклад на Европейската комисия, издаден през април, се казва, че Турция се отдалечава от членството, особено по отношение на съблюдаване на основните права, демократичните свободи, правосъдието и върховенството на закона. Брюксел смята, че много от мерките, взети от властите след опита за преврат за непропорционални.

Преди месец Европейският парламент одобри намаляване със 70 млн. евро на предприсъединителната помощ за Турция за тази година заради проблеми с демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите.

Парите ще бъдат извадени от програмите за Турция и пренасочени към фонда за Африка (€28 млн) и за хуманитарна помощ за Сирия( 42 млн).

Миналия ноември Европарламентът и страните членки се разбраха да замразят помощта, за да дадат шанс на Анкара да се поправи. Това не се случи и затова средствата ще бъдат окончателно отнети.