Засилва се натискът да бъде отложено въвеждането наесен на новите учебници за първи и пети клас, които трябваше да са първата стъпка към реализирането новата философия в приетата училищна реформа.

В петък депутати от БСП внесоха в деловодството на парламента промени в Закона за училищното образоване, с което настояват влизането в сила на закона да бъде отложено с една година заради кратките срокове за изработването на учебниците за първокласниците и петокласниците. Същевременно издатели, които оспорват в съда заповедта за оценяване на проектите за нови учебници на вече бившия образователен министър Тодор Танев, обявиха, че новите учебници категорично няма да могат да бъдат отпечатани до 15 септември и вероятно ще бъдат готови едва за втория учебен срок догодина.

Именно това е един от първите въпроси, по които ще трябва да се произнесе новият министър на образованието Меглена Кунева, която при встъпването си в длъжност в четвъртък поиска малко време, за да обсъди въпроса с екипа си в министерството.

При всички положения обаче отлагането минава през гласуването на законови промени в парламента, които могат да бъдат внесени както от Министерския съвет, ако Кунева вземе такова решение, така и от депутати, каквато инициатива предприе БСП, пише mediapool.bg.

Според новия Закон за училищното образование новата философия трябва да бъде въвеждана поетапно през учебните програми, планове, стандарти и учебници, като от новата учебна година по новите правила трябваше да учат учениците в I и V клас, през следващите три учебни години – постъпващите в І, V и VІІІ клас, а през 2020/2021 г. по новата система последни ще започнат да учат тогавашните осмокласници, необхванати от промените в предходните години.

БСП иска отлагане и ревизия на закона

Депутатите от БСП поискаха в четвъртък отлагане с една година на действието на закона, като през това време трябвало да се помисли и за ревизия на някои основни положения в него.

“Надяваме се за този период управляващите и новото ръководство на Министерството на образованието и науката да се просветлят и да усетят действителната необходимост от отмяна и преразглеждане на този закон“, каза зам.-председателят на групата Атанас Мерджанов.

“С нереалистичните срокове всички участници в системата на образованието бяха изправени пред огромно напрежение“, коментира колегата му Валери Жаблянов. Той посочи, че отлагането на закона ще даде възможност за връщане на дебата по основните части от него - програмите за обучение, съдържанието на учебниците, учебните планове. “Нашето общество е управлявало образованието преди да сме имали държава и министерство на образованието, а сега имаме държава, но не можем да започнем учебната година с учебници и не знаем какво ще учат децата“, коментира той.

ГЕРБ е против отлагане на закона

Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, която в първото правителство на Бойко Борисов бе зам.-министър на образованието и е идеолог на училищната реформа, се обяви против отлагането на закона. Тя припомни, че учебните програми за I и V клас вече са приети, а учебните програми за II VI и VIII клас, които сега са обект на обществено обсъждане и които предизвикаха скандали, ще влязат в сила едва от учебната 2017/2018 година.

Тя призна, че има забавяне в работата на Министерството на образованието и науката, но се надява новият екип на ведомството да го компенсира с “цялостен подход, визия и много ясни параметри“.

Според Дамянова е важно да се направи широк, публичен дебат, да се разпише план за действие и график със срокове, които МОН да спазва стриктно. Важно е да бъдат разработени стандартите към закона и новите учебни програми, каза още тя.

“Целта на закона е децата да се представят добре на международните изследвания по грамотност. Ако искаме и на следващото международно изследване да сме на дъното, да, трябва да отложим закона“, каза тя.

Всички сме единодушни, че учебниците са лоши, че не гарантират на децата уменията, които след това ще им осигурят нормално и успешно личностна и професионална реализация, каза Дамянова и допълни, че точно тази промяна се цели със закона.

И издателите искат от Кунева отлагане на новите учебници

Председателят на асоциация “Българска книга“ Веселин Тодоров заяви в четвъртък пред БНР, че учебниците по новите учебни програми за първи и пети клас няма да бъдат отпечатани за 15 септември.

Издателите са категорични, че не могат да се напишат качествени учебници за кратките срокове, които са им дадени от вече бившия министър на образованието професор Тодор Танев. Те смятат, че новите комплекти могат да бъдат готови не по-рано от 2017 година, тоест за втория учебен срок.

От издателствата коментираха, че за изготвянето на един качествен учебник са необходими около 12 месеца. Законът за училищното и предучилищното образование обаче предвижда и възможност за по-кратки срокове.

Затова и издателите настояват новият министър на образованието Меглена Кунева да отмени заповедта на предшественика си.

Според издателите писането на учебниците за първи и пети клас не може да е изолирано и за целта трябва да бъдат видени и учебните програми за останалите класове, а те се качват за обществено обсъждане поетапно.