Командването на силите за специални операции на САЩ иска да купи оръжия, достатъчни за въоръжаването на един батальон. Договорът може да бъде сключен с малка и проблемна фирма, която използва подизпълнители, свързани с българската организирана престъпност, замесена е с измами с ценни книжа и обвинения в корупция и която в миналото се е опитала да продаде на САЩ 30-годишни оръжия, съобщи BuzzFeed, цитиран от "Фокус". В края на миналия месец командването, което е отговорно за американските елитни сили и техните операции срещу "Ислямска държава“ в Сирия, е изпратило дълъг списък с оръжия до малки оръжейни компании.

Списъкът съдържа не американски оръжия, а по-скоро оръжия руско производство, включително хиляди автомати AK-47, едрокалибрени гранатомети и противотанкови ракетни системи, достатъчни за един батальон.

Армията заяви, че тези оръжия са предназначени за борбата срещу джихадистите, а единственото място, за което е известно, че САЩ изпращат оръжия в тези усилия, е Сирия, отбелязва изданието, като добавя, че все пак Пентагонът не е посочил страната, за която са предназначени оръжията.

Сред компаниите, на които командването е разрешило да участват в търга за поръчката, е американската компания Purple Shovel, която бе в центъра на провалена програма "за обучение и оборудване“ в борбата срещу "Ислямска държава“.

Purple Shovel, която е на бивш сержант от американското военно контраразузнаване, бе замесена в серия проблеми.

Фирмата и нейните подизпълнители се опитаха да продадат на Командването хиляди, неотговарящи на стандартите и корозирали, гранати за сирийските опозиционни сили.

Медията посочва, че собственикът на основната българска компания подизпълнител, която е предоставила и въпросните гранати, "има връзки с известна фигура от организираната престъпност, наречен Барона“.

"През юни американски цивилен гражданин загина при взрив на граната в България. Американското правителство не е разследвало смъртта, а българското правителство не е обявило заключенията на разследването за инцидента“, отбелязва изданието.