То може да бъде вредно именно с това, с което е полезно - високото съдържание на антиоксидантите полифеноли. Те, заедно със супервеществото росвератрол, укрепват стените на кръвоносните съдове и според някои учени дори удължават живота. Но има едно “но” - полифенолите могат да предизвикат същинска мигрена и то само от една чаша вино. По принцип, червеното вино влиза в челната петица от продукти, предизвикващи главоболие наред със сирената, соевите сосове и пушените продукти. 


“Освен това в червеното вино има още и серен диоксид”, казва имунологът Елена Миловидова. - Това вещество може да предизвика пристъп от бронхиална астма при тези, които страдат от нея. Серният диоксид се използва за потискане на процеса на ферментация и отлита скоро след отваряне на бутилката. Така че ако страдате от астма, по-безопасно е да пиете вино, като почакате няколко минути след отварянето на бутилката”.