Паметта на Свети Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите преди 11 века, се чества днес. 

Свети Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и на Българската армия. 

В памет на Св. Георги /от гръцки "земеделец"/ Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.
 

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.
 

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. 

На този ден  празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо. 16 000 пловдивчани са именици днес, най-много празнуващи – 11 250 носят носят името Георги.

Архиерейска света Литургия за празника на св.Георги ще отслужи в едноименния манастир „Св. Георги“ в  Белащица  от 9 ч.  Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений викарий на Пловдивския митрополит.