"Два са пунктовете, около които можем да имаме обща позиция по темата с ваксините. Първо, че ваксините внесени от Турция, получени чрез дарение, са безопасни. Второ, че съществуват административните нарушения и проблеми, свързани с процеса на дарение и вносът им от Турция, и същите трябва да се разследват, докажат и санкционират" – това заяви съпредседателят на БДЦ д-р Красиира Ковачка по време на отчета на министър Москов по темата с ваксините в Народното събрание. Националните консултанти и регулаторите за лекарства да потвърдят в кратък срок, че ваксините Пентаксим са безопасни призова министъра д-р Ковачка. "Ваксината Еувакс няма листовка на български, тъй като тя няма да бъде прилагана на българи и ще бъде унищожена през 2017 година, ако до тогава не бъде поискана за употреба от друга държава" – отговори министър Москов, което не внесе особена яснота около въпроса на д-р Ковачка – какво е наложило вноса на ваксината Еувакс.

"Вносът на ваксини от Турция постави на фокус цялостната политика на страната, свързана с имунизациите, и той не трябва да прикрива и други съществуващи проблеми" – категорична е д-р Ковачка.

"Нашият имунизационен календар, в частта за задължителните имунизации, е сравним с европейските страни и САЩ. За съжаление той не се изпълнява по очаквания начин в частта си за препоръчителните ваксини. Така например, ние имаме едно от най-ниските покрития с противогрипна ваксина в Европейския съюз, същото важи за ваксината срещу човешки папиломен вирус, не се използва по подходящ начин и препоръчителната имунизация против хепатит А. Заболяванията, срещу които тези ваксини работят и могат да бъдат предотвратени, са значителен здравен проблем за страната ни и увеличават финансовото бреме на здравната система. "Ще следим и няма да останем безкритични към изпълнението на препоръчителния имунизационен календар", увери министъра д-р Ковачка.