Преди дни дъщерята на Димитър Желязков - Митьо Очите, Станислава Желязкова бе извикана в полицейското управление в Несебър, за да даде обяснения за дейността на таксиметровите фирми, с които е свързана. Заедно с приятеля ѝ Велислав Попов бяха задържани за срок до 24 часа.Именно тя е човекът, който движи бизнеса, разказват хора от обкръжението на Съни, както я наричат всички нейни приятели. Макар да е все още ненавършила 23 години, тя имала нрава на своя баща от малка. Не един и двама са ставали жертва на насилствени прояви от нейна страна, докато е била ученичка. Още 13-14-годишна Станислава Желязкова е била придружавана постоянно от охрана до училище и обратно. С помощта на гардовете на своя баща се е опитвала да налага страхопочитание у своите съученици, пише „24 часа”.

“Тя отряза косите на две момичета, защото разбра, че са си комуникирали с нейно старо гадже”, разказва бивша съученичка на Желязкова. Друга пък е била залята с тарелка с фекалии, докато била държана от охранителите на Очите.

Рязането на косите се извършвало по особено жесток начин. Станислава причаквала момичетата вечер, след като слизали от рейса, с който се връщали от училище, или ги примамвала в тъмен парк. Карала ги сами да вържат цялата си коса на опашка и обяснявала, че е за тяхно добро да го направят, ако не искат да им се случи нещо още по-лошо.

“След това им режеше цялата опашка до дъно с ножица и момичетата с дни не излизаха от домовете си от срам. Родителите им също не смееха да се оплачат на никого от страх”, обясняват съученици. Девойките с месеци ходели с шапки и се принуждавали да обръснат косите си от единия край или да се подстрижат на много късо каре”. Обяснението ѝ било, че никой няма право да се докосва до момчетата, с които тя е била. Агресията на Желязкова си проличава и в репортажите от болницата веднага след прострелването на баща ѝ. Тя нападна репортерите с викове и заплахи за саморазправа. Хората, които я познават, не са никак изненадани от тази реакция.

До 12-и клас тя учи в местното училище, където дори учителите имали страх от нея. “Макар да виждаха как се държи с останалите и ги тормози, никой не ѝ правеше забележки. Преподавателите ги беше страх от охраните ѝ, които винаги я чакаха след края на часовете и стояха или пред училището, или на партерния етаж. Този страх се отразяваше и в оценките и винаги ѝ пишеха по-високи бележки, макар че тя никога не учеше”, допълва момичето. Поведение на малка мутра - така си спомнят почти всички за дъщерята на Димитър Желязков.

Момичето от дете е свикнало да демонстрира висок стандарт на живот. Още 15-годишна се хвали в социалните мрежи с мобилен телефон за над 15 000 лева - модел на “Верту” с розова кожа на гърба. Към днешна дата кара най-нов модел “Мерцедес G-класа”, който е по-познат като джипа на мутрите. Той е със затъмнени стъкла, управлява се само от нея и често може да бъде засечен по улиците на Слънчев бряг. Моделът е сред най-скъпите от марката и е много рядко срещан в България в този си вариант. Същият автомобил стоеше в продължение на няколко дни на забранено за паркиране място пред болницата в Бургас и никой не го отстрани принудително.

Самата Станислава е направила през последните години подобрения по себе си, като е поставила хиалуронова киселина в устните си и е удължила изкуствено косата си.

От най-крехка възраст Желязкова допускала в обкръжението си само отбрани хора. Събирали се най-често в къщата на Очите в Кошарица и по-точно на терасата, където има разположено джакузи и шатри за отдих. “Съни си имаше и друг любим начин за тормоз над околните”, обясняват запознати. “Когато ходеше на масови мероприятия, където се знаеше, че ще има нейни познати, пускаше слух няколко дни по-рано кой не е добре да присъства, защото в противен случай ще бъде публично унизен. Така правеше най-често с момичета, за които знаеше, че са си писали във фейсбук с момчета, които тя харесва. Ако случайно все пак някой дойдеше, бе гонен от охраната ѝ. Изобщо не го допускаха в заведението. Понякога ги заплашваше, че ще ги заведе на солниците в Бургас, където ще бъдат измъчвани и събличани чисто голи”, допълват запознати.

Стрелбата в заведение в Слънчев бряг на 8 юни освети семейството на Димитър Желязков - Митьо Очите, порасналите му деца и най-вече голямата му дъщеря Станислава.

Желязков става баща съвсем млад - няма навършени 22 г., когато на 6 април 1994 г. се ражда първото му дете.

Когато се запознава с жена си Таня от Ахелой, Митьо е обикновен охранител. Хората казват, че Таня е от малкото, които му въздействат.

Станислава е на 7 г., когато губи майки си - достатъчно голяма, за да разбере какво се е случило и да има спомени от нея, и много малка, за да го преодолее без последици.

Таня Желазкова е една от трите жертви в зверския атентат от 9 ноември 2001 г. Тя излиза от дома си на ул. “Отец Паисий” заедно с брат си Славчо и гарда Николай Бъчваров, когато е взривена бомба, заложена в стара жигула, оставена до входа им.

В първите години след нещастието грижата за децата поема майката на Димитър - Станка. Тя не е водила лек живот - заедно с мъжа си идват от с. Подвис в Несебър, години наред двамата работят по заведения, за да отгледат децата си. Димитър има по-голяма сестра.

Когато остава вдовица, Станка започва да работи като таксиметров шофьор. Това е моделът на поведение и начин на живот, който Станислава наблюдава, докато расте.

Станислава е на 13 г., когато бургаската полиция реализира прословутия удар срещу наркопирамидата на Димитър Желязков. Баща ѝ и още 15 души са задържани на 2 април 2007 г. Той и преди това е влизал зад решетките, но за по-кратки периоди. Сега обаче присъдата е 4 г. и 11 месеца, а след това е увеличена с още година. Желязков остава зад решетките до 2012 г. На практика цялото тийнейджърство на голямата дъщеря минава без баща и без майка.

Докато Митьо Очите е зад решетките, в къщата вече има друга жена - Антигона Янулис, от Ахелой. Тя влиза в дома на Желязкови като детегледачка на двете му дъщери. През 2005 г. ражда третото дете на Димитър - син, който носи неговото име. След дни момченцето ще стане на 11 г.

Станислава кара трудно тийнейджърство - освен че е одрала кожата на баща си, тя е взела и много черти от характера му. Хора, които я познават отблизо, твърдят, че често първо реагира, после мисли. Официални криминални регистрации обаче няма.

Момичето завършва средното си образование в Несебър и след това известно време учи в скъп колеж в Гърция, където Димитър пробва да започне нов живот. След кратък престой се връщат в България.

В момента 22-годишната Станислава Димитрова Желязкова е студентка по право в Бургаския свободен университет.

Преди няколко месеца жълти издания я свързаха с млад мъж от руска република, чието семейство има имоти в Поморие. Според запознати обаче повече от 3 г. дъщерята на Митьо има несебърско гадже - роденият през 1989 г. Велислав Попов. Още през 2013 г. връзката явно е била достатъчно сериозна, тъй като и двамата регистрират фирми - ЕООД със сходни имена - “Съншайн 0406” на Станислава и “Съншайн 2013”. В Несебър не се съмняват, че бизнес инициативата е на Димитър Желязков.

Пред приятели Митьо Очите споделял, че е щастлив и доволен от избора на дъщеря си. Двете компании са сред проверяваните фирми, които извършват таксиметрова дейност на територията на община Несебър. 

До 8 юни т.г. Станислава поддържаше страница във фейсбук и често пускаше актуални снимки в нея. Отскоро профилът е блокиран.