Датчанка, заподозряна в присвояване на милиони от датските социални служби, беше арестувана в Южна Африка, съобщиха днес датски прокурори, цитирани от ДПА и Франс прес.

Шейсет и четири годишната жена, която според медиите се казва Брита Нилсен, е била задържана от полицията в Йоханесбург. Тя е заподозряна в измама и присвояване на 111 милиона крони (17 милиона долара) от Националния съвет на социалните служби, в който работила в продължение на 40 години.

Предполага се, че между 2002 и 2018 г. задържаната е направила 274 вноски в свои банкови сметки, отклонявайки средства, предназначени за проекти за хора в неравностойно положение. Измамата била установена в края на септември при одит. Датските власт са иззели и замразили всички авоари, които може да идват от тези фондове.

"Поискахме от южноафриканските власти задържаната да бъде екстрадирана в Дания. Смятаме, че има добри шансове това да стане", каза представител на разследването.

Втори заподозрян, също датски гражданин, беше арестуван миналата седмица в Южна Африка по подозрения, че е управлявал откраднатата собственост. За него също е поискана екстрадиция.

Националният съвет на социалните служби - правителствена агенция към министерството на социалните грижи и децата - подпомага местни власти и финансира програми за уязвими групи като деца и младежи.

БТА