Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина ще бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала. Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лечение на деца към касата. По отношение на общественото осигуряване - увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева е основната промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си.

С вдигането на максималния осигурителен праг от догодина, максималната пенсия ще се увеличи до 1 200 лева от 1 юли. Това обаче противоречи на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии. Д-р Хасан Адемов от ДПС е категорично срещу решението и предлага:

"Максималният размер на пенсиите да се определя, след като е политическо решение, като минималния размер на пенсиите за стаж и възраст - всяка година с бюджета на ДОО."

За всички останали пенсии - от 1 юли ще има увеличение с 5,7 на сто, което по традиция се прави по швейцарското правило.

"Повишаването на пенсиите по швейцарското правило е важно и за да се увеличат стимулите за осигуряване на тези граждани, които в момента работят. Положително е повишаването и на тавана на пенсиите", отговори финансовият министър Владислав Горанов, който е убеден. Що се отнася до бюджета на здравната каса - преминаването на фонда за лечение на деца и на агенцията за трансплатнации ще позволи по-добро управление на парите. В противен случай:

"Моят колега, ресорният министър, ще направи НАП на 28 дирекции", смята ресорният министър Кирил Ананиев. Преди да започнат дебатите по същество обаче, трябва да има кворум. Корнелия Нинова от БСП:

"Кворумът е задължение на обществото, по думите на премиерът Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения."

ДПС също няма да се регистрират, а от "Воля" имат условия - оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

"Ние твърдо искаме тези оставки", заяви в предаването "Неделя 150" лидерът на Воля Веселин Марешки. В противен случай - и неговата група ще спре да се регистрира в началото на пленарните заседания.