Дигиталният център, чрез който ще може да се "докоснем" до движимото и недвижимото културно-историческо наследство на Пловдив вече официално е факт, предаде репортер на Glas.bg. Проектът е на стойност 586 778 евро и се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

"Този център вече работи и той е за целия град. Успяхме да реализираме този прекрасен проект. 50 000 експонати трябва да дигитализираме. До момента сме направили 45 000.", отбеляза кметът инж. Иван Тотев. "Това е огромно улеснение за работа на учени или на обикновения турист. Всички експонати ще са достъпни и в интернет и ще спомогне за запознаване с културното наследство на Пловдив", добави градоначалникът.

Центърът се помещава на улица "Цанко Лавренов" №10 и е оборудван със съвременна техника за дигитализация – компютри, сървъри, скенери, видео и аудио техника. Също разполага с 3Д скенер и фотостудио. Така всеки един документ или артефакт ще може да бъде детайлно разгледан от всички страни.