На 8 февруари се чества пророк ЗАХАРИЯ. Захари е име с еврейски произход и означава Бог си спомня.

Празнуват: 

Захари, Захарин, Зашо, Зарин, Зарко, Заро, Захарина, Зара, Заша. Захарий се чества още и на 24 март и 5 септември. Какво означава името Захари? Захари (Захарий) - името е с древно еврейски произход и означава "Божия памет".

Популярно е не само в България, но и в Русия, Грузия и Армения. Той е уравновесена, здраво стъпила на земята личност. Отговорен и трудолюбив. Семейството за него е приоритет и винаги може да разчита на неговата подкрепа. Захари е домошар, тъй като по природа е плах и стеснителен и не се чувства комфортно в шумни компании. Добър приятел е, готов е да прави саможертви за близките си.

В любовта обаче е влюбчив и всеотдаен. Когато Захари обича, той е склонен да пренебрегне своите интереси. Що се отнася до брак, той се жени на млади години. Привързан е към съпругата и децата си и не изневерява.

Ще е щастлив с жена, която носи името Анна, Валентина, Вера, Елисавета, Едит, Ева, Ирина, Надежда, Наталия, Олга. Бракът му с Александра, Светлана, Ина, Дария може да му донесе проблеми.