Млада жена с диагноза шизофрения е продала жилището си в Асеновград с нотариална сделка, без някой да се съобрази с психиатричната й диагноза. В описанието на диагнозата пише, че пациентката е в неспособност да взема решения. Епикризата на Марияна Николова е от Университетска клиника- Пловдив от 2004 година.

Имотната сделка, при която Марияна заедно с майка си Живка продават четвърт от апартамента си, е от юни 2006 година. Жената издъхва в крайно влошено състояние година по-късно, ненавършила 37 години, а днес синът й е принуден да откупува продадената част в размер на 15 000 лева. Това алармира пред "Марица" синът на починалата Иван Костадинов. Двадесет и шестгодишният млад мъж е кръгъл сирак, тъй като баща му умира при катастрофа месеци преди неговото раждане.

След решение на асеновградския съд от април 2015 година съм принуден да намеря спешно до 15 дни парите и да ги издължа на ответника, Сийка Георгиева, която е братовчедка на майка ми. В противен случай апартаментът ще бъде обявен на публична продан и ще го загубя, казва той.

Сагата на Иван, неговата майка Марияна и баба му Живка продължава с години. Марияна е била дългогодишна медицинска сестра в Либия, има снимки, че е работила в резиденцията на тъщата на Муамар Кадафи. Прибира се обратно в България в рязко влошено състояние, загуба на координация, тегло и разбита психика. Майка й Живка отглежда Иван, но умира преди година.

Нямам обяснение защо баба ми и майка ми са продали част от апартамента на племенница на баба ми, твърди Иван. Истината е, че имам медицински документи, с които се доказва, че самата нотариална сделка майка ми е подписала в изключително тежко състояние и не е отговаряла за действията си, допълва той и показва експертизата. Същата е представена и в хода на делото за делбата, но съдът в Асеновград отказва да коментира адекватността на състоянието на Марияна при подписването на сделката.

Имам вариант да взема банков кредит, но няма да стане така лесно, в същото време адвокатката на ишцата за имота ми даде срок до още 15 дни и щели да поискат публична продан, казва Иван.

Това са напълно законни мои претенции, защото става дума за наследствен имот, на който имам право. Отделно от това, самата сделка е перфектна и нямам намерение да се съобразявам какво казва този Иван. Дори не искам да го виждам, заяви по казуса преди време пред наш репортер Сийка Георгиева. Иван също потвърди, че неговата родственица многократно е отказвала разговори с него. Адвокатката на Иван Костадинов пък го посъветвала да не обжалва решението, защото нямало как да бъде променено.